Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Zirc | Ciszterci apátság – Középkori romkert

Ciszterci apátság - Romkert

Zirc

Elérhetőség

VESZPRÉM MEGYE
8420 Zirc, Rákóczi tér 1. 
Telefonszám: +36 88 593 675
Nyitva keddtől vasárnapig 9:00-17:00

 

Galéria

A ciszterci atyákat a franciaországi Clairvauxból III. Béla király hívta a Bakonyba, hogy az irdatlan területen építsék fel templomukat, kolostorukat és teremtsenek annak környezetében a világi népesség számára követhető gazdasági és szellemi kultúrát. A XII. és XIII. század fordulóján felépítették korai gót stílusban a toronynélküli templomukat és kolostorukat. Az Európa hírű épület a törökhódoltság idején veszítette el eredeti funkcióját, mert lakói menekülésre kényszerültek. A Bakony közepén magányosan álló épület 150 év alatt sem ment annyira tönkre, hogy ne lehetett volna restaurálni.

Zirc újraalapítását szervező német heinrichaui ciszterciek új otthont építettek maguknak, a napjainkban is látható barokk templom és klasszicista monostor épületegyüttesét. Ami a régieknek szép volt az újaknak nem alapon a középkori templom és monostor még álló falait felrobbantották és kváderköveit az új építkezésnél felhasználták. (Az épület alapjaiba és a barokk templom északi homlokzatába.) A középkori templom egyik tartó pillére látható a Köztársaság úton a Szent Imre szoborral és az Őt körülvevő barokk angyalokkal. A szobor együttes 1749-ben került az oszlopra. A barokk templomban látható még a középkori templomból származó tanú kváderkő, amelyen latin szöveg olvasható, ami arról tanúskodik, hogy III. Béla halála (1196) után fia Imre király oltárt alapított, jelezvén ezzel a gesztussal, hogy a ciszterci apátságnak ugyanazokat a jogokat biztosítja, mint édesapja.

A középkori templom és monostor romjait 1913-ban Hümpfner Tibor ciszterci atya irányításával részben feltárták, sajnos a feltárt romok konzerválására nem volt anyagi bázis és ezért betemették. Az ásatások eredményeiről készült rajzok, fotók, az előkerült faragott kövek rendkívüli régészeti értékekről tanúskodnak. 1958-ban a BAKONYI HETEK (Reguly halálának 100. évfordulója) rendezvényeire készülődve Békefi Antal zenepedagógus, népzenekutató kezdeményezésével, Veress D. Csaba történész, I.F. népművelési felügyelő közösen szervezték meg a romok újra feltárását és bemutatását. A feltárt épületrészek szakszerű konzerváláshoz, a kőtár fenntartásához az illetékes szervek nem tudtak anyagi bázist biztosítani. A középkori monostor teljes feltárása hosszútávon az idegenforgalom egyik meghatározó látványossága lehetne. (A „beszélő” történelem.)

 

Forrás:
https://turizmus.zirc.hu/

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021