Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Tihany (Rév) | Újlaki templomrom 

Újlaki templomrom

Tihany (Rév)

Elérhetőség

VESZPRÉM MEGYE
8237 Tihany, Club Tihany üdülő
A terület szabadon látogatható az üdülő területén

 

Galéria

Újlak elpusztult település Tihany határában, a rév feletti dombtetőn. A tihanyi apátság Újlak birtokát először a monostor 1267-ből származó pápai bullája említi. A régészeti topográfia szerint hosszúéletű középkori falu volt a rév feletti dombon, amely csak a XVI. században pusztult el. Az újlaki Szent Margit kápolnáról az említett 1267-es pápai bullában olvashatunk. A régészeti topográfia az eddigi felfogástól eltérően ezt a Szent Margit templomot a füredivel azonosítja. Feltételezi, hogy a Tihanyi név a félsziget összes falvait összefoglalja, s esetleg két Apáti létezett, amelyből az egyik volt a rév felett. A templom ma is álló romjait 1962-ben állíttatta helyre az OMF.

Egyhajós, egyenes szentélyzáródású kápolna romja. Hajója és szentélye egyaránt négyzetes volt, de egymáshoz viszonyítva asszimetrikus elhelyezésben. A diadalív vonalában délről erős támpillére volt. Az északi tájolású épület bejárata a hajó főhomlokzatán, déli oldalán volt. Szentélyét bordás keresztboltozat fedte, indításának nyomai a keleti végfalról leolvashatók. Ebben a keleti falban keskeny résablak van. Csak szentélyének magasabban megmaradt falai állnak belőle, a többit az OMF által végzett feltárás nyomán falazták fel. Az apátság révészeinek falujában emelt Szent Margit kápolnáról 1267-ból származik az első említés.

Forrás:
Koppány Tibor: A Balaton környékének műemlékei (Művészettörténet – műemlékvédelem 3 Országos Műemlékvédelmi Hivatal, 1993) 
Koppány Tibor: Középkori templomok és egyházas helyek Veszprém megyében II.
Koppány Tibor: A Balaton-Felvidék románkori templomai. A Veszprém Megyei Múzeumok Közleményei 1. (Veszprém, 1963)
Borítókép: Kaszás Zsolt

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021