Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Tamási | Nagyboldogasszony-templom

Nagyboldogasszony-templom

Tamási

Elérhetőség

TOLNA MEGYE

7090 Tamási, Szabadság utca
Telefonszám: (06 74) 471 637

 

Galéria

Tamási város Tolna vármegyében, a Tamási járás központja. A Szent Tamásról elnevezett, hozzávetőlegesen 8000 fős Tamási mindössze 30 kilométerre található keletre a Balatontól. A települést − mely 1984 óta visel városi rangot − a római korban alapították. Az 1525-1665 közötti időszakban a területet a betörő törökök foglalták el. Ebben a főként mezőgazdasági városban találhatók a vár romjai, amelyeket a hódító osztrákok döntően az 1848–1849-es forradalom után bontottak le. A várhegy tetején kilátó található, a város mellett pedig egy híres termálfürdő. 1945-1989 között a város határában lévő laktanya a szovjet hadsereg irányítása alatt állt, a megszálló erők kivonulása óta lakóépületként hasznosítják a területet.

Két díszes kovácsoltvas kapun keresztül bejárható, téglakerítéssel kerített kertben szabadon álló, lépcsősoron keresztül megközelíthető, egyhajós templom, nyugati homlokzata elé épült toronnyal, félkörívesen záródó, a hajónál keskenyebb szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a szentély északi oldalán sekrestyével. A tornyon kagylódíszes szoborfülkében Szűz Mária-szobor, a hajó torony melletti homlokfalain egy-egy kagylódíszes szoborfülke Szent István vértanú, illetve Szent Lőrinc szobrával, az orom-falakon Szent István és Szent László szobrai. A hajó déli homlokzatán aszimmetrikus elhelyezésű, kőkeretes bejárat. A toronyalj csehsüveg boltozatos, a hajóban csehsüveg-, a szentélyben fiókos dongaboltozat és fiókos félkupola. A hajó nyugati végében hullámíves homlokfalú, pilléres, falazott orgonakarzat. A sekrestyében stukkódíszes dongaboltozat. A déli bejáratnál a település középkori templomának oszlopfőjéből kialakított szentelt-víztartó. Üvegablakok: 20. század. Újabb kifestés alatt részben feltárva a korábbi kifes-tés, 1789–1795 (Büchner Xaver Ferenc). Berendezés: nagyrészt 18. század második fele; baldachinos főoltár: 1776 (Hebenstreit József műhelye). Főoltár- és mellékoltár-képek: 1938 (Olaszi Sándor). 1719-ben: a középkori eredetű templom helyreállítása. A jelenlegi templom 1735–1745 között épült. A főhomlokzat előtt kőkereszt korpusszal és Mária alakjával: 1898.

 

Forrás:
Tamási település hivatalos weboldala (2023. február 24.)
Magyarország Műemlékjegyzéke – Tolna megye

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021