Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Szentjakabfa | Herendi templomrom

Herendi templomrom

Szentjakabfa

Elérhetőség

VESZPRÉM MEGYE
8272 Szentjakabfa, Külterület
GPS: 46.9242012552431, 17.69055248208252
A terület szabadon látogatható

 

Galéria

Szentjakabfa a Balaton északi partján, a festői Nivegy-völgyben fekvő kistelepülés. Nevét 1306-ban említette először oklevél. Ottó király ekkor adta a megkoronáztatásában őt támogató Benedek püspöknek a három udvarnokfalut: Nevegyszentjakabot (Szentjakabfa), Herendet és Tagyon falut udvarnokaival együtt a szolgálatai jutalmául. Később e adományokat Károly Róbert király visszavette. 1318-ban aztán István püspök szerezte meg a királytól szentendrei birtokaiért cserébe. Az 1330-as években már egyháza is szerepelt a pápai tizedjegyzékben. 1548-ban a falu a törökök martaléka lett, akik a falut felégették, ettől kezdve török uralom alatt volt még a 17. században is. A község határában áll Herend középkori templomának romja. Mivel a falut 1548-ban felégette a török, lakói nem tértek vissza.

Az Óbudavárról Szentantalfára vezet úttól keletre a Lencsehegy délnyugati oldalán az itató kúttól keletre található az Árpád-kori Herend település templomának romjai. Kisméretű, egyhajós, keleti oldalán vélhetően egyenes záródású szentéllyel, különböző méretű törtkőből épült, (melynek jelentős része vulkáni eredetű kőzet) templom falaiból nagyon kevés maradt meg. 1830-ban a templom homlokzata és hajójának egy része még állt. Jelenleg mindössze a hajó északkeleti sarka látható, de a szentély csatlakozó fala már nem látszik. A meglévő falmaradványon jól látható a diadalív indítása. Az 1966-os terepbejáráskor az álló falmaradványok délkeleti részén még faragott ajtókeret egy darabja volt látható. Mára már ez sincs meg. A maradványokból ítélve igen kis méretű templomnak írásos említését nem ismerjük. A romokból ítélve talán XV. századi, gótikus stílusban épült templom lehetett. (Erre utalhat a diadalív ívelése) A templom környékén igen sok későközépkori (XIV-XVI századi) kerámiatöredék jelzi az elpusztult Herend falu helyét, melynek ez volt a plébániatemploma.

 

Forrás:
Szentjakabfa település hivatalos weboldala (Hozzáférés: 2021. augusztus 12.)
Javaslat a Balatoncsicsói Helyi Értéktárba történő felvételhez
Fotó: Kaszás Zsolt

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021