Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Miskolc-Diósgyőr | Várkápolna

Várkápolna

Miskolc-Diósgyőr

Elérhetőség

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE

3534 Miskolc, Vár u. 24.
Tel.: +36 46 533 355

Jelenleg nem látogatható!

 

 

Galéria

A keleti szárny közepén nyolcszög szentélyzáródású kápolna emelkedik ki a palota szabályos külső tömbjéből. Az udvari bejárata előtt láthatók a korábbi vár egykori kápolnájának csekély falmaradványai. A feltárások során előkerültek a szentély ülőfülkéi, a főoltár és a két mellékoltár alapozása. A kápolnát két szintre osztották, a földszinten elhelyezkedő várnép a nyitott boltozaton át hallgathatta a misét. Az emeleti részen kegyúri fülkék épültek, és itt állhatott a „Diósgyőri Madonna” néven ismert márványoltár, Mátyás szobrászának, Giovanni Dalmatának az alkotása. A gótikus fa Madonna-szobor eredetije, melyet a diósgyőri pálos kolostorban faraghattak a 14. század végén, a diósgyőri katolikus templomban látható.

A templomi padsor, középen kettéválasztva, a vizsolyi templom padjainak mása. A kápolnát 2014. augusztus 20-án felszentelték, Nagy Lajos leányának, Hedvignek a tiszteletére, aki atyja halála után a lengyel trónt megörökölve, Lengyelország szeretett és szentté avatott királynéja lett. Nagy Lajos király a korabeli Magyarországon egyedülálló módon kétszintes kápolnát építtetett Diósgyőr várában. A kápolna az Úr 2014. esztendejében a király legifjabb leánya, Hedvig (Jadviga) tiszteletére került felszentelésre. Atyja halálát követően Hedvig a lengyel trónt örökölte meg. Már életében is szentként tisztelték, hiszen a litvánok keresztény hitre térítésének igazi pártfogója lett, ám az üdvöt és a kegyelmet hangsúlyozta férje, Jagelló Ulászló erőszakos módszereivel szemben. Hedviget II. János Pál pápa 1997-ben avatta szentté.

Szent Hedvig ereklye Palánki Ferenc egri segédpüspök és Mikolai Vince diósgyőri plébános 2015. július15-én Krakkóban a Wavel székesegyház plébánosától ünnepélyesen átvették Szent Hedvig csontereklyéjét, amelynek hitelességét Dzsivis krakkói bíboros érsek aláírása igazolta. Az ereklyét 2015. július 18-án, Szent Hedvig ünnepén, a Lovagteremben bemutatott szentmise után ünnepélyes körmenetben vitték a Szent Hedvig kápolnába, ahol elhelyezték az oltárban lévő ereklyetartóba.Az oltár szembeni oldalán található kerek nyíláson át közelről is megtekinthető.

 

Forrás:
https://guideathand.com/
Fotó: Kupcsik Sarolta

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021