Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Kerta | Szent Erzsébet-templom

Szent Erzsébet-templom

Kerta

Elérhetőség

VESZPRÉM MEGYE
8492 Kerta, Dózsa Gy. u. 32.
Telefon: 06 30 946 8445

 

Galéria

A község neve ismeretlen eredetű. Oklevélben 1272-ben Keercha megnevezéssel szerepel, 1469-ben Kyrthaként írják. Ókori emlékei a Hunyor-patak magasabb teraszán halomsír, urnasírok, római kori edénytöredékek, Árpád-kori, kézikorongon készült spiráldíszítésű kerámiadarabok, Várcsalit-pusztán egy földháton telephelymaradványok. A telepítő tényezők a kedvező földrajzi adottságok lehettek. 1488-ban – amikor a település Kinizsi Pál birtoka volt – 40 forint országos adót fizet, ami jelentős nagyságú, népes jobbágyfalut feltételez. Lakói 1514-ben részt vettek a Somló környéki parasztmegmozdulásokban. Földesurai voltak a Horváth, a Csóron, a Békássy, a Hagymásy és a Sárkány családok. 1552-ben nagy pestisjárvány csökkentette a falu népességét úgy, hogy a török pusztításával együtt 1570-ben telkeinek 62 %-a lakatlanná vált, s 1596-ban már egyetlen lakója sem volt.

Somlószőlőssel együtt kezelt uradalom volt. Egyházas hely, a XIII. század végén épített templomáról azonban nem ismerünk okleveles adatot. Plébánosát 1523-ban említi egy oklevél. A katolikus templom 1966 nyarán végzett helyreállításakor tisztázódott középkori eredete; szentélyének egyenes záródású keleti végfalán csúcsíves résablak került elő. A Vezsenyiek Nagyszőlősét egy uradalomként kezelték Kertával, amely a XIII. században úgyszintén királyi udvarnokok települése volt. A két falut kisszőlősi részbirtokkal együtt kaphatta Vezsenyi László, aki Mária királynő, majd Zsigmond király udvari embere volt. Kinizsi halála (1494) után feleségének második férje, Kamicsáczi Horváth Márk, majd annak rokonai, a Vázsonyi Horváthok örökölték a szőlős kertai uradalmat. Az övék volt a XVII. század közepéig. 1649-ben kapta meg a vázsonyi uradalommal együtt Zichy István győri vicegenerális. A két falu századunkig maradt Zichy-birtok. A XVIII. század második felében épült meg a templom mostani formája. Műemléki védelem alatt áll, szentélye gótikus, XV. századi hajója barokk.

 

Forrás:
Koppány Tibor: Középkori templomok és egyházas helyek Veszprém megyében In.: A Veszprém Megyei Múzeumok Közleményei 6. (Veszprém, 1967)
Koppány Tibor: A somlószőlősi r.k. templom helyreállítása In.: Magyar Műemlékvédelem 1971-1972 (Országos Műemléki Felügyelőség Kiadványai 7. Budapest, 1974)
Kerta település hivatalos weboldala http://kerta.hu/

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021