Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Iregszemcse | Kálvária-kápolna

Nepomuki Szent János (Kálvária)-kápolna

Iregszemcse

Elérhetőség

TOLNA MEGYE

7095 Iregszemcse, Petőfi Sándor u. 2.
Telefonszám: 06 30 678 0374

 

Galéria

Ireg első említése 1263-ból ismert, ekkor az ábrahám kolostor tulajdona. 1327-ben, mint az Ozorai család birtokát említik, majd, mint királyi birtok szerepel 1387-ig, amikor Zsigmond a Tamássyaknak adja. 1447-ben Tamássy László özvegyéé, majd a Tamássy és a Hédervári család közti megállapodás értelmében a Héderváriakra száll. Ezen az ágon öröklődve lesz a Viczay családé a török utáni időkben. 1862-ben Esterházy Pál szerezte meg az uradalmat, majd 1917-ben Kornfeld Móric tulajdonába került, aki a II. világháború előtti utolsó gazdája volt. Ők a háború alatt külföldre menekültek. A grófi birtok 1944-ben szűnt meg, a báró család külföldre költözésével.

A településen áthaladó főút mellett szabadon álló, egyhajós, nyeregtetős, kisméretű kápolna, kívülről szögben törő keleti fallal. Oromzatos nyugati főhomlokzatánál keskenyebb és alacsonyabb hajóját támpillérek támasztják, az északi oldalon befalazott (sekrestye-)ajtó vakolatba karcolt jelzése, a nyugati homlokzaton nyíló bejárat fölött egykori diadalív félköríves átboltozásának vakolatban kihagyott téglasorával. A belsőben borda nélküli keresztboltozat. Berendezés: oltárépítmény (18. század eleje), benne Nepomuki Szent János-szobor (18. század vége). A kápolnát középkori templom 15. századi szentélyéből alakították ki, a diadalív befalazásával és a nyugati fal átépítésével. Helyreállítva: 20. század második fele.

 

Forrás:
Iregszemcse település hivatalos weboldala (2023. február 24.)
Magyarország Műemlékjegyzéke – Tolna megye

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021