Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Felsőnyék | IX. Szent Lajos király-templom

IX. Szent Lajos király-templom

Felsőnyék

Elérhetőség

TOLNA MEGYE

7099 Felsőnyék, Templom u.

 

Galéria

A vidék ősidők óta lakott; erről tanúskodnak az itt fellelt kőkori, vaskori, bronzkori leletek. A ma is Várhegynek nevezett, 180 méter magas hegyen a kelták építettek először várat Kr.e. IV. században, majd a kelták uralmát a rómaiaké követte. Kr. U. 8 – tól a település fontos helyőrség az Aquincum – Sopianae hadiúton; neve ekkor Fortiana. E kor nyomait őrzi a máig „katonaút” – nak nevezett út a Garáb hegyen. A helység határában fekszik a Sió csatorna; ezt is a rómaiak alakították ki. A Várhegy tetején új vár (földvár) épül a XIII. században; róla írásos emlék 1315-ből való. A vár a Csák nemzetség tulajdonába kerül; a család -Dombai néven – 1557-ig uralja a környéket. Ezután a vár és Nyék a Werbőczi család birtokába kerül, majd tőlük a Batthyányiakhoz kerül. 1841-ben kerül a Montenuovo hercegi család birtokába, ahol egészen 1945-ig marad.

Nyék falu 1453-ban szerepel először oklevélben. A megye kitétele nélkül, várával együtt, mint a Dombaiak birtoka fordul elő. Temploma erőteljesen őrzi 15. századi gótikus eredetét. Homlokzat előtti tornya későbbi, de a támpilléres hajó és a nyolcszög három oldalával záruló ugyancsak támpilléres szentély, a hozzá északon csatlakozó támpilléres sekrestyével egységes 15. századi gótikus eredetre vall. A temető mellett, magaslaton szabadon álló, egyhajós, keletelt, nyugati homlokzati tor-nyos templom, a hajónál keskenyebb, poligonális záródású szentéllyel, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a szentély északi oldalához épült, nyeregtetős sekrestyével, a hajót, a szentélyt és a sekrestyét támasztó, lépcsős támpillérekkel. A hajóban teknő-, a szentélyben csehsüveg boltozat és félkupola, a pilléres, dongaboltozatos nyugati karzat felett csehsüveg-, a sekrestyében dongaboltozat. A szentélyben falképek: 1940. Berendezés: 19. század. A 15. században épült templom falai álltak, boltozatai hiányoztak az 1722. évi visitatio jegyzőkönyve szerint. 1760-ban még pusztuló. Ezt követően helyreállít-va: 1836 előtt (építtető: Batthyány Fülöp herceg). Felújítva, átalakítva: 1896, 1911. Toronysisak: 1896.

 

Forrás:
Felsőnyéki Önkormányzat weboldala (2023. február 24.)
Valter Ilona: A magyar keresztény államiság építészeti emlékei a Dél-Dunántúlon – Zala, Somogy, Tolna megyében In.: Huszár Zoltán (szerk.): Kereszténység és államiság Baranyában (Pécs, 2000)
Magyarország Műemlékjegyzéke – Tolna megye

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021