Doba | Szent Péter és Pál-templom

Szent Péter és Pál-templom

Doba

Elérhetőség

VESZPRÉM MEGYE
8482 Doba, Széchenyi u. 22.
Telefon: 06-30-946-8445

 

Galéria

A XIV. század második felétől a somlói várhoz tartozó falu eredetileg Csák birtok lehetett a távolabbi környékkel együtt, s mint ilyen a várral került az Ugodi Csenikek, majd a Himfiek,Garaiak, illetve Kinizsi kezére. A XV. század gén birtokos Szapolyai István a várral együtt Dobat is eladta Bakócz Tamás érseknek, aki az Erdődyekre hagyta. Az utóbbiaké volt a legújabb időkig. XIV. századi templomáról csak a következő évszázad végétől ismerünk adatokat. A dobai parochiális egyházat 1480-ban, plébánosát 1495-ben és 1523-ban említi egyegy oklevél. A török időket átvészelő templomot az 1779-es leégés után barokk átalakítással állították helyre.

Az egyhajós, a nyolcszög három oldalával záródó, támpilléres szentélyű, keletelt templom nyugati oldalán háromszintes torony áll, szentélye déli oldalán pedig gótikus sekrestye. A barokk nyílásokkal és boltozassál fennmaradt középkori templom (amelynek szentélyét bordás-záróköves XIV. századi boltozat fedi) egyetlen újkori része az 1924-ben épített kegyúri oratórium.

 

Forrás:
Koppány Tibor: Középkori templomok és egyházas helyek Veszprém megyében In.: A Veszprém Megyei Múzeumok Közleményei 6. (Veszprém, 1967)

Back to Top