Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Alsóújlak | Szent Péter és Pál-temetőkápolna

Szent Péter és Pál-temetőkápolna

Alsóújlak

Elérhetőség

VAS MEGYE
9842 Alsóújlak, Temető
GPS: 47.06950242073125, 16.847485879675663

 

Galéria

Vas megye közepén, a Rába völgyére ereszkedő Kemeneshát erdős lankáin fekszik Alsóújlak. Átszeli a 8-as főút, a település régi főutcája vele párhuzamosan, a forgalmas országúitól távolabb halad. A jelenleg hatszáztíz lelket számláló község 1971 és 1993 között a szomszédos Vasvárhoz tartozott, lakossága népszavazással döntött az önállóságról. Nem bánták meg. Neve első ízben 1300-ban – más forrás szerint 1322-ben – szerepel írásban, Wylak alakban. 1358-ban az Újlaki család volt a birtokosa, 1395-ben az Egerváriak a földesurai. 1402-től 1467-ig a Litérieké a falu. Egy 1451. május 18-án kelt oklevél szerint Litéri Jakab zálogterhet vállalt át Rumi András fia Gergelytől, hét újlaki jobbágytelek ellenében, a vasvári káptalan javára. Egy 1465-ből származó írás szerint a Litériek a Szent Péter-Pál- egyház kegyúri jogának felét is elzálogosították a vasvári premontrei prépostnak, ez egyben a legkorábbi adat, amely Újlak régi templomát említi, megnevezve a titulusát is. A település későbbi földesurai a Bezerédj, Farkas és Patyi famíliák voltak.

A török hadjáratok idején Újlak elnéptelenedett. 1687-ben a Nádasdy család birtokába került, a falu újjáépítéséről, újratelepítéséről a főrangú kegyuraság gondoskodott. Az 1733. évi egyházlátogatás jegyzőkönyvének tanúsága szerint a településen kívül, a temetőben volt a katolikusok régi – nyilván tévesen Szent Andrásnak titulált – egyháza. Keletek épület, amelyet pusztulás fenyeget, a boltozott szentélyén kívüli falai töredékesek, „ámbár a falak egy része fenntartható” – olvashatjuk a szemle dokumentumában. Egy későbbi, 1786-ban kelt vizitációs irat már helyreállított kápolnáról számol be, nagyjából a ma is látható formában. Rómer Flóris az Archeológiái Értesítő 1870. évi számában írt a „román kori templom- káról”. A község nyugati szélétől három kilométerre, a 8- as útról nyíló földúton pár száz métert megtéve érkezünk a domboldalban lévő, öreg újlaki temetőbe, ahol a Szent Péter-Pál-kápolna található. Valóban keletek tengelyű építmény, félköríves záródású szentéllyel. Téglány alaprajzú – 7,5-szer 5,5 méteres belvilágú – hajójának nyugati oldalán nyílik a bejárata, a szegmensívű kapu fölött négyszögletes ablak, az oromzaton apró huszártorony látható. Teljes külső hossza 13 méter, ebből 9,5 méter jut a sík mennyezetű hajóra, 3,5 méter a negyed gömbkupolás szentélyre.

A templom méteres vastagságú falai főként szabálytalan, sötétszürke bazaltkőből készültek, a sarkain megmunkált, világosabb kváderkő armírozással. Több helyen másodlagosan beépítek római kori dolomit- kőtöredékek tűnnek szembe, a legnagyobb közülük fél méter magas, 1,2 méter széles, latin felirata szerint egy Caius Favonius Regillus építette villából került ide a templom déli falába, valamikor a XIII. század első felében. A hajó déli oldalán két román kori, rézsűs kőkeretes ablak, az apszis tengelyében egy keskeny résablak látható. Reneszánsz ízlésű, faragok szekrényű főoltárát 1635-ös évszám datálja, a fa orgonakarzatot az 1700-as években ácsolhatták. A műemlék épület tudományos felmérését, régészeti kutatását 1994-ben végezték, helyreállítása – Máté Zsuzsanna tervei szerint — 1997-ben történt, a natúr kőfal ekkor kapta vékony fehér habarcsvakolatát. A település mostani központjában, kis téren sza-badon álló, szépen helyreállítok templom szintén középkori eredetű: formajegyei alapján a XIV-XV. században épült. A török hódoltság elmúltával barokk stílusban renoválták, megőrizve hajójának és szentélyének gótikus alaprajzát, falait. Fiókos dongaboltozata, szentélyének lapos ívű kupolája 1775-ben készült, nyugati karzata, harangtomya és sekrestyéje szintén XVIII. Századi. 1758-tól az oszkói, 1870-től a kámi plébánia fiókegyháza, védőszentje Szent István király, búcsúja augusztus 20.

 

Forrás:
Ludwig Emil: Alsóújlak XIII. századi temetőkápolnája
Fotó: 
Berzsenyi Dániel Könyvár, Szombathely (1992.)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021