Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Zsujta | Református templom

Református templom

Zsujta

Elérhetőség

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE

3897 Zsujta, 3709 Fő út 7-13.
Telefonszám: (06 46) 388 113

 

 

Galéria

Az Árpád-kori település első említése egy 1219-ben kelt okiratban, a Váradi Regestrum oklevélben történt, Sucta néven. Az oklevél szerint Zsujtai Reynold gönci embereket vádolt fia megöléséért. 1295-ben a községet Sugta, Sugtha, a 14. század elején pedig Sugkta néven írták. A 14. század elején János gönci várnagy falujának írták, és ekkor Bárcai Edus szerviense, Copoz lerombolta egy fennmaradt oklevél szerint. Királyi birtok volt 1262-ig, amikor V. István, mint ifjabb király, Aladárnak, a királyné tárnokmesterének adományozta. 1402-ben osztályos egység révén a Perényiek kezére került. Lakossága, mint a Perényi birtokoknál általában, protestáns vallású lett a reformáció idején. A huszita fogságba esett Perényi János, szabadulásáért cserébe 1441-ben Giskrának adta a Nagyidai várat a hozzá tartozó falvakkal, így Zsujtával együtt.

A huszita vezér pénzszűkébe került, így Zsujtát eladta egy gazdag körmöci polgárnak. A török időkben a település majdnem teljesen elnéptelenedett, és csak lassan települt újra. 1560 után több család nyert birtokrészt Zsujtán, így a Karsa-, Puky-, Zsujtai-családok. 1696-ban kuriális hely, jobbágy részeiben lakatlan. 1715-ben már 5 magyar jobbágy lakott a helységben. 1726-ban egy család igazolja nemességét. Földesurai a Zsujtaiakon kívül a Balogh-, Berényi- és Kornis-családok.

A községen át kanyargó gönci országút szélén, a Hemádba igyekvő Csenkő-patakra lejtő dombon találjuk Zsujta református templomát. Ennek a templomnak az építése már a XII. században elkezdődött, vagy legalábbis 1300-ra befejeződött, mert a bejárat fölött egy kisebb négyzetben ez az évszám olvasható. Egyhajós, gótikus épület, nyugati oldalán zömök harangtoronnyal és keletek tengelyű szentéllyel, amely falvastagságnyival keskenyebb a hajónál, négyszög alakú, egyenes záródású. Korai stílusú csúcsíves ablakok figyelhetők meg a hajó déli oldalán és a szentély keleti falán, a szentély északi oldalához kapcsolódó sekrestyén nyíló ablak ugyancsak középkori. Ez utóbbi az 1400-as években is készülhetett, a templom alaprajza és részletei azonban egy évszázaddal korábbi formát mutatnak a „hivatalos” XV. századinál, s a Kassa vidékén gyakori, XIV. századi falusi egyházakkal rokonítják a zsujtai templomot. Belseje és berendezése újkori, megfelel a XVIII. és XIX. század ízlésének.

 

Forrás:
Zsujta település hivatalos weboldala (Hozzáférés: 2023. február 26.)
Ludwig Emil: Középkori templom Zsujtán Amerikai Magyar Újság, 2010 (46. évfolyam, 1-8. szám) 2010-03-01 / 3. szám

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021