Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Zolna (Zolná) | Szent Mátyás apostol-templom

Szent Mátyás apostol-templom

Zolna (Zolná)

Elérhetőség

Povstaleckých letcov 76, 962 21 Zvolen-Zolná, Szlovákia

 

Galéria

Zolna (szlovákul: Zolná) Zólyom városrésze, egykor önálló község Szlovákiában, a Besztercebányai kerületben, a Zólyomi járásban. A falut még 1294-ben kapták birtokosai III. András királytól királyi adományként, a Borsa-fiak lázadásának leverésekor mutatott vitézségükért. A települést 1311-ben említik először, amikor birtokosai Zólyomi Tóbiás fiai Bitó és Zobratha comesek. Mivel a testvérek fiú utód nélkül haltak el, a birtokot unokafivérük unokája, Zolnai Tamás örökölte. Egyházát Szent István vértanú tiszteletére alapították. A falut és egyházát az 1332 és 1337 között kelt pápai tizedjegyzék is említi, amikor János nevű papja 4 márka adót fizetett. 1351-ben a falu Madách fia Pál unokáié, a Zolnay család őseié lett. A 14. század végétől a véglesi királyi váruradalom tartozéka. A Zolnay család mindvégig birtokos a településen.

A zolnai Szent István-templom 1220 körül épült román stílusban. 1310 és 1320 között gótikus átalakításakor nyerte el mai alakját. A torony ikerablakai máig megőrizték román kori jellegüket. A templom a 16. század végén a protestánsok kezére került. Ekkor erősítették meg a szentélyt támpillérekkel, festették ki kockadíszítéssel és vették körül védőfallal.

A 14. század vége és a 15. század eleje között a szentély új boltozatot kapott, ekkor készültek a szentély és a hajó freskói. A szentély kupoláján lévő freskódíszt 1948-ban fedezték fel. Keletkezési idejét az 1400-as évekre teszik. A kupola festett boltívének ívmezeiben négy magyar szent volt látható. Szemben jobb oldalról haladva: Szent László, Szent Imre, Szent István és Szent Erzsébet. Sajnos a szentély egész kupoláját 2009-ben lemeszelték, így ez az értékes freskódísz ma már nem látható. A hajó északi falán a Passió-ciklus képei vannak, melyek közül a Levétel a keresztről és a Feltámadás a legszebbek. Ugyanitt látható a Szent György-kép, mely a templom legrégebben készült freskója. A diadalíven Szent Valentin és Szent Miklós püspök látható. Jelenleg Szent Mátyás apostol tiszteletére szentelték.

Forrás:
ma7.sk

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021