Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Zala | Bűnbánó Magdolna-templom

Bűnbánó Magdolna-templom

Zala

Elérhetőség

SOMOGY MEGYE
8660 Zala, Zichy Mihály u. 13.
Telefonszám: (06 84) 321 808

 

Galéria

Helyneve a patak, állóvíz jelentésű régi szláv köznévből ered. Egy 1278-ból származó írásban Sola faluként említik a nevét, és Szent Kozma és Damján tiszteletére emelt templomát. A szentek neve a bizánci egyház hatására utal. 1368-ban a veszprémi káptalan birtoka volt a vidék, majd 1400-ban Zsigmond király Osztopáni Bálintnak adományozta. A későbbi híres birtokosok, a Zichyek nevével először 1478-ban találkozunk, akkor jegyezték be Zichy György tulajdonaként. „Sala” másik részét Perneszi Imre kapta adományként a XVI. század elején, míg a század végére már az is Zichy Rafael kezébe került. A török kincstári adólajstrom szerint 1573-74-ben 11 adózó ház volt a településen, és Bóta faluban 25. A török megszállás alatt többször gazdát cserélt a terület, a hódoltság után pedig csupán elnéptelenedett puszták birtokosainak mondhatta magát Zichy György és Ádám.

1714-ben tíz háztartással települt újra Zala, majd a Zichyek németeket és tótokat hívtak a külterületi Bótára és Szőlősre. Zalának 1785-ben már 72 háza és 464 lakosa volt, 1853-ban pedig 601 magyar és 19 izraelita lakta a települést; Zichy Sándor volt a földesura. A falu Szent Kozma és Damján tiszteletére szentelt templomát először 1278-ban említetik, míg 1320-ban papjáról szólnak a források. A veszprémi káptalan, majd a 15. században a Zichy és Perneszi családok tulajdona. A pápai tizedjegyzék alapján a somogyi főesperességhez sorolt plébánia papja, Simeon 1333-ban 30 kis D-t fizetett. 1748-ban a falu temploma tető és boltozat nélkül állt. A mai római katolikus templom egy 13. századi templom hajójának 1764-es barokk stílusú átépítése során keletkezett. 1976-ban tatarozáskor a templom déli homlokzatán román kori kapu, illetve három kis rézsűablak részletei kerültek elő, ám ezeket újfent bevakolták.

 

Forrás:
M. Aradi Csilla: Somogy megye Árpád-kori és középkori egyházszervezetének rekonstrukciója. Somogy megye középkori templomainak adattára (Kaposvár, 2016)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021