Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Vilmány | Református templom

Református templom

Vilmány

Elérhetőség

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE
3891 Vilmány, Fő út 105.

 

Galéria

Vilmány nevét 1332-1335 között említették először az oklevelek Vilman, Wylmar, Vilman, Vybyuan neveken. Vilmány a királynéi német telepesfaluk között feküdt. Neve már 1332-ben szerepelt a pápai tizedjegyzékben, tehát ekkor már egyháza is volt. Papja 1332-1333-ban 24 garas, 1334-1335-ben 10 garas pápai tizedet fizetett. Vilmány egykor a Semsey uradalomhoz tartozott, később herczeg Bretzenheim birtok lett. 1872-ben Taaffe Ede birtokába került. A 20. század elején a Widder örökösök bérelték. Az uradalomhoz egy szeszgyár és egy 7-kőre járó malom, valamint téglaégető is tartozott.

1332-ben említik először papját és tizedét. A község plébánosa, Jakab 1333-ban 24, 1335-ben 10 garas dézsmát fizetett a pápai lajstrom tanúsága szerint, ez megfelel a környékbeli átlagnak. Feltételezhető, hogy itt is egy kis, félköríves szentélyű, román stílusú épület készült, amely a tatárjárásnak eshetett áldozatul. 1242 után hamar megtörténhetett az újjáépítése, egyszersmind a kibővítése. Meghosszabbították a rövid, négyszögletes hajót, a szentélyt kora gótikus formában átalakították, s minden bizonnyal ekkor emelték a vaskos falú, négyszögletes tornyot a nyugati homlokzat elé. A magas harangtorony a kassai kalmárút – vagy ahogyan errefelé nevezték: a Pesti út – ellenőrzését, veszély esetén a védelem feladatát is ellátta, a cinterem köré épített kőfallal együtt.

A vidék középkori plébániai egyházaihoz hasonlóan a vilmányi is a protestánsoké lett a XVI. században. Ma is a helyi református gyülekezeté. A község újabb kori történetéről az 1896-ban megjelent Borovszky Samu-féle Abaúj vármegye monográfiájában ez olvasható: Taeffe Ede örököseinek uradalmát jelenleg a Widder-örökösök bérlik; e birtok eredetileg Semsey-uradalom volt, aztán herceg Bretzenheim, míg 1872-ben Taeffe gróf birtokába került; az uradalomhoz tartozott egy szeszgyár, egy hét kőre járó malom és egy téglaégető. 

 

Forrás:
Györffy György: Abaújvármegye.
Borovszky Samu: Abaúj-Torna vármegye
Wolf Mária: Árpád-kori eredetű települések Abaúj vármegye déli részén (Borsodi Kismonográfiák 30. Miskolc, 1989)
Ludwig Emil: Vilmány ódon temploma (Magyar Nemzet 2008.07.14.)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021