Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Végles (Vígľaš) | Végles vára

Várak a Felvidéken

Végles vára | Végles (Vígľaš)

Elérhetőség

Szlovákia (Felvidék)
Hotel The Grand Vígľaš
Vígľaš 602 962 02 Vígľaš
Tel.: +421 (0)45/524 57 95
+421 (0)45/524 57 96
Email: recepcia@grandviglas.com

 

Galéria

Végles (korábban Véghles, illetve Véglesváralja, szlovákul Vígľaš, korábban Podvígleš) község Szlovákiában, a Besztercebányai kerület Gyetvai járásában. A Polyána alatt, a Losonc-Zólyom közti főút mentén, egy magaslaton láthatók Végles várának romjai. A középkorban igen fontos végvár volt, hisz a kereskedelmi utakat s a bányavárosokat védte az ellenségtől, mindenekelőtt pedig a töröktől. Az egyik eredetmonda szerint nevét onnan kapta, hogy az előző kis őrváracska a zólyomi erdő végében épült, s a szolgálatot teljesítő őrök ide még a király, Kun Lászlót sem engedték be. Történt ugyanis, hogy mikor errefelé vadászott, hiába kérlelte az őröket, hogy nyissanak kaput, mert lesre jöttek s nagyon elfáradtak. Az őrök komoran azt felelték a vadászruhában megjelent királynak, hogy „itt vége a lesnek”.

A XIII. századi kis őrvárat Nagy Lajos király építtette vadásztanyává. Zsigmond idejében pedig szép gótikus vadászkastéllyá alakították. A királyi várat aztán Zsigmond Zólyommal együtt Borbála királynénak adományozta. Mátyás zálogként a Ráskayaknak adta Véglest, s egészen 1530-ig maradt a birtokukban. Akkor I. Fer- dinánd vette el tőlük, mert Szapolyai János mellé álltak. Az 1550-es esztendőben állandó katonasága lett a várnak, melyet újabb tornyokkal és bástyákkal erősítettek. A törökök sokszor portyáz- tak erre, de a helységet nem foglalták el. Egy évig az egri hős, Dobó István is birtokolta a várat. 1605-ben Rhédey Ferenc, Bocskai hadvezére foglalta el Véglest. De meghódolt a vár Bethlen Gábornak is. 1636-tól fél évszázadon át a Csá- kyak birtokolták, ugyanis gróf Csáky László kapta királyi adományul.

1690-ben az Esterházyak vették meg a várat tartozékaival együtt, s majd két évszázadig volt az övék. 1918 előtt az utolsó birtokosé, Frigyes főhercegé. A második világháború után Végles romokban állt. Jelenleg 4 csillagos szálloda működik az épületben. Egy négyszögletű kaputorony alatt jutunk a falakkal körülvett külső várudvarra. A hatszögű várfalakat egyébként négy torony s egy toronyszerű kiszögellés erősíti. A külső várudvar falai mentén egykor több épület állt. A palotaszárny U alakú, az udvart szegélyező folyosó árkádos. A XIV. századi építkezés emlékeit csak a kéthajós lovagterem őrzi. A XVIII. században ugyanis az Esterházyak barokk kastéllyá építették át a véghelyet, s akkor az eredeti gótikus részek szinte teljesen eltűntek.

 

Forrás:
Fényes Elek: Magyarország geographiai szótára, mellyben minden város, falu és puszta, betürendben körülményesen leiratik
Csáky Károly 1991: Kő kövön – Végles vára

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021