Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Várvölgy | Alsózsidi Szent Domonkos-templom

Szent Domonkos-templom

Várvölgy (Alsózsid)

Elérhetőség

ZALA MEGYE
8316 Várvölgy, Kossuth u. 82.
Telefon: +36 (83) 371-435

 

Galéria

1899-ben romantikusan átépített középkori építmény, az egykori Alsózsid temploma. Nyugati homlokzata előtt nyolcszögű, támpilléres torony, tetején hegyes sisak ül. Széles, kétoldalt kápolnákkal bővített hajójához támpilléres, nyolcszög három oldalával záródó, gótikus szentély csatlakozik amelynek déli felén kisebb oldalkápolna áll. A szentély felett az átépítésből származó csillagboltozat, észak falában gótikus szentségház, a déliben kettős ülőfülke, a délkeletin kis szamárhátíves falfülke. Mozgalmas tömegű külsején romantikus részletezés van. A legújabb korban megváltozott nevű település a 14. század elején már plébániás hely volt. Temploma mellett 1428-ban Corpus Christi kápolna állt. 1550-ben működő plébánia, amely a falu eldugott fekvése miatt elkerülte a török portyák pusztítását. A 17. században kegyura, a győri káptalan kétszer is javíttatta. Eredeti alaprajza és leírása 1886-ból maradt meg. Ebből tudjuk hogy a hajóval azonos szélességű volt a szentélye, amely a maival azonos, nyugati oldalán előcsarnok és afelett torony volt, hajóját donga, szentélyét kétszakaszos keresztboltozat fedte.

A mai Várvölgy helyén fekvő Zsid települést először említő okirat az almádi monostor alapítólevele (kelt 1121-ben) – a szó állítólag szláv eredetű. 1256-ban Civies de Syd, 1280 körül és 1358–1372 között ugyancsak Syd néven írták. 1358–1372-ben a Rezi vár tartozékai közé tartozott. 1444-ben itt adták ki oklevelüket a megye szolgabírái. A 15. században a mai település helyén két falu: Alsózsid és Felsőzsid állt a gersei Pethők tulajdonában. A törökök komolyabb pusztítást nem végeztek a két településen, de a lakosok száma csökkent, a templom állapota romlott. A 18. században a Festeticsek a birtokukhoz csatolták a területet. A népesebb Felsőzsidről 1940 óta vezetett kövezett út Tapolca felé. A mai település 1942-ben keletkezett Alsózsid és Felsőzsid egyesítéséből. A község ideiglenes neve ekkor Bakonyzsid volt, s később vette fel a Várvölgy nevet.

Szabadon álló, keletelt, kereszthajós, poligonális szentélyzáródású templom, nyugati homlokzata előtt toronnyal, homlokzatain támpillérekkel. A hosszhajó és a szentély kontyolt nyeregtetővel, a kereszthajó nyeregtetővel fedett, a szentély mindkét oldalához poligonális záródású kápolna és sekrestye kapcsolódik. Bordás keresztboltozattal fedett hajó és szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. A szentély északi falán gótikus, szamárhátíves szentségház, a déli oldalon historizáló kettős ülőfülke. Berendezés: 1889 (tiroli mesterek). Orgona: 1901 (Rieger Testvérek). A templom a 14. században épült gótikus stílusban, a török időkben részben elpusztult. A megmaradt torony és szentély közé a 18. században hajót építettek. 1899-ben neogótikus stílusban újjáépítették. Ekkor készült a kereszthajó és a hajó bővítése, a sekrestye, az oldalkápolna és a szentélyfej (építész: Radics Ákos).
 

 

Forrás:
Koppány Tibor: A Balaton környékének műemlékei (Művészettörténet – műemlékvédelem 3 Országos Műemlékvédelmi Hivatal, 1993)
Csánki Dezső: A Hunyadiak kora
Magyarország műemlékjegyzéke — Zala megye Kulturális örökségvédelmi Hivatal, Budapest, 2006.

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021