Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Tótkomlós – Nagykopáncs | Szent István király-kápolna

Szent István király-kápolna

Tótkomlós-Nagykopáncs

Elérhetőség

BÉKÉS MEGYE
5940 Tótkomlós, Külterület

 

Galéria

Az Árpád-kori település a Sámson-apátfalvi főcsatornától keletre húzódó nagy kiterjedésű puszta közepén állt. Egykori helyét a mai napig álló temploma őrizte meg. A Kopáncsi-ér által körülölelt templomdombról ma is jól kivehető az egykori vízfolyás medre. Nevének eredetére két magyarázat született. Egyrészről kopáncs: a gesztenye, dió zöld burka; másik magyarázat a kopáncs a harkály régi neve.

A település első okleveles előfordulását a Váradi Regestrum egyik 1219-es bejegyzésében véljük megtalálni. A következő és már bizonyosan Kopáncsra vonatkozó írásos emlék 1450-ből való, amikor Hunyadi János birtokba vette a vásárhelyi uradalmat és a beiktatásakor több kopáncsi szomszéd is megjelent. 1522-ben a csanádi káptalan birtoka a terület. 1552-ben Kopáncsot is kifosztották a törökök, de ezt a pusztítást még túlélte a falu. 1555-ben Mezőkopáncsként (MEZEW KOPANCH) különböztették meg a Hódvásárhelytől dél-nyugatra lévő Rétkopáncstól. 1556-ban mikor Olcsárovics Demeternek a gyulai vár kapitányának lett birtoka, 12 adózó portával rendelkezett a település. A kopáncsi templomot az 1564-es adólista említi először, de bizonyos, hogy jóval korábban is állt már itt egyházi épület.

Alátámasztja ezt a templom alaprajza: félköríves záródású szentély, előtte téglalap alakú kicsiny templomhajóval. Az építmény belső hossza 13,4 méter, szélessége 4,7 méter. A közel 1 méter széles falrészek az 1930-as években még több méter magasságban álltak. Szabó Imre Makó város főmérnöke 1934-ben az épületet teljesen helyreállította, s a kis templom azóta is dacol a pusztai szelekkel. A templom körül húzódó falu házainak alaprajzait Borovszky Samu (1860-1912)-Csanád megye történetének neves kutatója még jól látta a 19. század végén. Az 1934-es helyreállítással egyidőben a falak mellett 118 sírt találtak. A leletek feldolgozását Bálint Alajos végezte el.

A középkori Kopáncs a 15 éves háborúban, a 16-17. század fordulóján pusztult el, s már soha többé nem épült újjá. A makói Szent István plébániatemplom lelkigyakorlatos háza nemrég készült el a templom közvetlen közelében. Az évszázados falak között évente néhány misét is tartanak, a környék tanyáin élőknek. (Húsvét, Szent István napja, Búcsú) A kis templom a Körös Maros Nemzeti Park közelében az egyetlen Árpád kori alapokon újjáépített templom. Megközelíthetősége aránylag kedvező, a Makó-tótkomlósi műúttól 2 km-es kellemes sétával – a téli, ill. esős hónapok kivételével – elérhető. A kopáncsi templom idegenforgalmi fölfedezése még várat magára.

 

Forrás:
Halmágyi Pál: Komlóstól Tárnokig. A Sámson-apátfalvai főcsatorna környékének történeti emlékei. A Makói Múzeum Füzetei 108. (Makó, 2010)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021