Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Tornanádaska | Szent Krisztina-templom

Szent Krisztina-templom

Tornanádaska

Elérhetőség

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE

3767 Tornanádaska, Kossuth Lajos út 9.
Telefonszám: (06 48) 552 204

 

 

Galéria

Neve a magyar nádas szóból származik. Az Árpád-korban Nádasd volt a település neve. A Torna névrész az egykori vármegye emlékét őrzi. A honfoglalás idején szlávok által már lakott település volt. Nevét írásban először egy 1280-ban kiadott adománylevél említi. A falu akkoriban Nádasd volt, majd később megkülönböztetésül a többi hasonló nevű falutól, lett Nádaska. 1905-ben lett Tornanádaska. Sokáig királyi birtok volt. Lakói 1570-ben a törökdúlás elől elmenekültek. A falu egy ideig néptelen volt és csak az 1600-as években népesült be újból. A falu barokk római katolikus temploma valószínűleg a középkori templom helyén vagy alapjain épült, 1776-ban. Az egy emeletes, 18. századi református harangtorony magányosan áll.

Román stílusban épített és Szent Krisztina tiszteletére szentelt temploma a reformáció elterjedésétől kezdve 1764-ig állt református használatban. Egy régi feljegyzés a templom elvételét így adja hírül: „Nádaskának temploma nincsen, mivel 1764-ben 26 Mart a római katholikusok elfoglalták.” A kisméretű templomot a keletltt középkori templom helyén, vagy falainak felhasználásával 1776-79 között barokk stílusban építették. Tornyát 1819-ben emelték, 1900-ban pedig beszakadt mennyezetét állították helyre. Főhomlokzat előtt álló zömök tornyát hegyes végű gúlasisak fedi. A hajó sarkain átlós támpillérek, déli oldalán két félköríves záródású és egy négyzetes ablak. Hajója sík mennyezetes. Jellegtelen berendezése 20. századi, oltárképe ismeretlen 18. századi mestertől való.

 

Forrás:
Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzéke 6. Bódva völgye – Edelény környéke (Miskolc, 1992)
Várady József templomos könyvei

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021