Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Tisztaberek | Tisztabereki monostor (elpusztult)

Pálos kolostorok Magyarországon

Tisztabereki monostor (elpusztult) | Tisztaberek (Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye)

Elérhetőség

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

4969 Tisztaberek

Elpusztult monostor

Tisztaberek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén, a Szatmári-síkságon fekvő település, hol egykor pálos monostor állt. Nyíregyházától mintegy 103 km távolságra található a település. A 491-es útról Mándnál leágazó alsórendű úton érhető el. A település nevét az oklevelek 1314-ben említik először, Thyztaberuk formában. 1332-ben Chyzaberug-nak nevezték, 1342-ben Thyzthaberuk, 1470-ben Thyzthaberek, 1486-ban Berek alakban írták. Neve földrajzi közszó, 1314-ben a Gutkeled nemzetség birtokai közé tartozott. Egykori magyar határnév vált településnévvé. Minden bizonnyal olyan erdőt, ligetet jelölt, amelynek nem volt aljnövényzete, ezért „tiszta”. 1352-ben a Rozsályi Kun család, 1393-ban a Drágffy család volt a földesura. 1437-ben a Gacsályi, 1470-ben a Csató család is birtokosa. A 14. század elején már egyházas hely volt. Tisztaberek 1486-ban már a Szatmári vár-hoz tartozott.

Az írott források szerint a tisztabereki pálos monostort Bélteki Drágffy Miklós volt, akinek családja 1470-ben nyerte el Tisztaberek másik felének birtokát, miután első fele már korábban birtokában volt. Az alapítás ezután történhetett, mivel a legkorábbi említés az itteni pálos monostorról 1486-ból való. 6 ökröt, 10 tehenet, 32 kaptár méhet, lovakat kocsikkal, 50 sertést kaptak a pálos atyák, ígéretet malom építésére, egyiket a Túr, a másikat a Hodos vize mellett és erdőirtást szántóföld nyerésére. 1486-ban a remeték a szomszédos Kishodos faluban lettek részbirtokosok Remetefoka halastóval együtt. 1519-ben Ugocsa vármegyében Tamásváralján kaptak birtokot. 1549-ben Szatmár vármegye adójegyzéke szerint Kishodoson és Penészleken 4-4 portájuk adózott. A remeteség színhelye a község messze északra nyúló határában, Sonkád felé, a Túr közelében kereshető. Középkori okleveleinkben és még 1806-ban J.Lipszky térképén is Tiszta-Berek névalak olvasható, 1851-ben Fényes Eleknél már Tisza-Berek. A monostor védőszentje és további sorsa ismeretlen.

 

Forrás:
KRISTÓ GYULA: Anjou–kori Oklevéltár. III. 1311-1314. (Budapest–Szeged, 1994.)
NÉMETH PÉTER: A középkori Szatmár megye települései a 15. század elejéig

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021