Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Tiszaigar | Református templom

Református templom

Tiszaigar

Elérhetőség

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE
5361 Tiszaigar, Petőfi út 19.

 

Galéria

Az 1332/37-es pápai tizedjegyzékben nem fordul elő. A XV. században az igari hívek az egri éneklő kanonoknak fizették a tizedet. Az 1571-es szolnoki török defter említi templomát. 1621-ben Igarnak református lelkésze van. 1733-ban szült vármegyei összeírás szerint a reformátusok kőtemplomának a teteje hiányzik. 1743/44-ben a Borsod megyei Harsány községből való reformátusok népesítették be ígar pusztát, s a telepítő református földbirtokos, Széky György és sógorai az egyházi élet feltámasztásához is azonnal hozzáfogtak. Renoválták az elhagyott régi templomot, „s szénás gazból tetőt húzattak”. 1745-ben behoztak egy prédikátort is. Barkóczy Ferenc, az új egri püspök-főispán azonban Örsi uradalmának tőszomszédságában nem tűrte egy új reformátos egyház refundálását, s a szolgabíró útján megparancsolta, hogy az igariak tegyenek le templomépítő szándékukról, s távolítsák el a lelkészt és a tanítót is a községből.

Az igari elöljáróság azonban nem teljesíti ezeket a követeléseket, hanem Madarasra küldenek a református espereshez védelemért. Azonban sem az esperes, sem a földesúr nem tudott védelmet biztosítani, mivel az elrendelt vizsgálat során nem tudták igazolni nyilvános vallásgyakorlatuknak 1681-ig terjedő folyamatos voltát és a hely artikuláris jellegét. Ezért 1746. február 5-én Barkóczy püspök lepecsételtette a templomot, a kiutasított református lelkész és tanító pedig Madarasra költözött. A református vallásgyakorlat Tiszaigaron csak az 1781. évi türelmi rendelet folytán éledt újjá. Az újjáélesztésben nagy szerepet játszott a község földbirtokosa, Széky Zsigmond, aki jelentős adományaival lehetővé tette, hogy a hívek megajánlásait is felhasználva 1786-ban új templom épülhessen. A földbirtokos utódai is buzgón támogatták a református eklézsiát végig a XIX. század folyamán. így kerülhetett sor 1856-ban a templom alapos renoválására is.

Egyhajós, egyenes záródású, keletelt templom, a nyugati homlokzat előtt álló toronnyal (1850). Csehboltozatos térlefedés, a hajó két végén falazott karzat. Berendezés: 18. század vége. Középkori templom falainak felhasználásával épült, 1850-ben, 1914-ben, 1957-ben felújították.

 

Forrás:
Adatok Szolnok megye történetéből II. (Szolnok, 1989)
Magyarország Műemlékjegyzéke – Jász-Nagykun-Szolnok megye 

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021