Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Szent Jakab-kápolna | Sopron

Szent Jakab-kápolna

Sopron

Elérhetőség

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE
9400 Sopron, Szent Mihály út 
Plébánia telefon: +36 99 508080
Email: varosplebaniasopron@gmail.com

 

Galéria

Ajánló

Sopron középkori templomai

Sopron Magyarország nyugati határa mellett, Budapesttől 220 km-re található. A város az Ikva patak völgyében fekszik. A környék mikroklímája kedvez a bortermelésnek: Sopron a „kékfrankos fővárosa”, ugyanakkor Magyarország műemlékekben leggazdagabb vidéki városának tartják. A “hűség városában” 6 középkori templom található, emellett pedig számos műemléket megcsodálhat az oda látogató, hiszen Sopron területének több, mint fele műemléki védettség alatt áll.

A 13. század közepéről származó, központi elrendezésű temetőkápolna, a Szent Mihály templom déli oldala mellett, a templomkertben épült fel. Első említése 1382. Miután a Szent Mihály temetőt nem lehetett bővíteni, szükség volt egy csontházra (ossarium), melynek kriptájában továbbra is megszentelt helyen nyugodhattak a régi sírok kiemelt csontjai. Ezért épült a 13. század közepén a középkori mészárosok Szent Jakabról elnevezett kápolnája, a román stílusból a gótikába való átmenet egyik nevezetes hazai példája.

Alaprajza, bordáinak tagolása még román stílusú, de már érezteti a születő gótikus stílust is. Nyolcszögletű alaprajzához háromoldalas kis szentély csatlakozik. A hajó közepén a lábazat szintjében enyhén csúcsíves kapuzat nyílik. Csúcsíves, tagolt szegélyű ajtajának orommezejében románkori dombormű látható: két sárkány az életfa két oldalán. A faragott kőből készült épületet magas, cseréppel fedett sátortető koronázza. A hajónak csak egy nagy ablaka van, a bejárattal átellenben elhelyezkedő falban. 8 oszlop tartja a bordás keresztboltozatot. A bordák középen egyetlen zárókőben futnak össze. A belső a középkorban valószínűleg ki volt festve.

A 17. században evangélikusok használták a Szent Mihály templommal együtt 1608-1674-ig. Ekkor újraszentelték. Később csak raktárnak, illetve, lőszer tárolására használták, míg Prímes György városplébános el nem rendeli a kápolna újbóli rendszeres istentiszteletre való használatát. Új oltárképet rendel. A Szent Jakabot ábrázoló képet Dorffmaisternek tulajdonítják. A 19. században ismét raktár. Póda Endre városplébános megmentette a lebontástól és Storno Ferenc segítségével restaurálták, 1885-86 között. Ugyancsak Storno Ferenc készítette 1892-ben a kápolna körül található keresztutat. 2003 óta minden Nagypénteken a keresztutat itt járják. 2010-ben a tetőzet teljesen megújult. A Szent Jakab kápolna napjainkban ravatalozóként működik és folytonos karbantartás mellett nyeri vissza szépségét.

 

Forrás:
Városplébánia Sopron

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021