Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Somogyszentpál | Varjaskér falu templomának romja

Varjaskér falu templomának romja

Somogyszentpál

Elérhetőség

SOMOGY MEGYE
8705 Somogyszentpál, Árpád utcai temető felől megközelítve

 

Galéria

Elnevezése törzsnévi eredetű, a Besenyő, esetleg a Berény nevű településekhez hasonlóan a Somogyvár, illetve a Balaton melletti út védelmére telepített katonáskodó elemek lakták. 1292-ben Akcs és Kér birtokok cseréje feltehetően Varjaskérre vonatkozott, majd pedig 1321-ben találkozunk a település nevével a forrásokban. A pápai tizedjegyzékben már szerepel. 1333-5-ben a templom a somogyi főesperességhez tartozott; az első évben Gergely pap 30 kis D-t fizetett, míg 1334-5-ben már György a plébános, aki 40, majd 30 kis D-ral adózott. 1341-ben a király jobbágyai laktak a településen. 1481. február 15-én Bertalan pap és kéri káplán a kéri vicecuratussal és a szentgyörgyi plébánossal egyetemben jár el István szentkirályi nemes végrendelete ügyében, aki a szakácsi kolostorra hagyta Keszi faluban egy udvarházát. Az 1536. évi adólajstromban a falu Tőkéskérrel együtt szerepelt. 1719-ben a templom titulusa Páduai Szt. Antal – ezt a templomát 1725- ben és 1773-ban alakították át, 14. századi ősi plébániájára azonban ekkor még emlékeztek.

A 13. század végi téglatemplomot egy 1743-as canonica visitatio is megemlíti: „In Varjaskér grandis ecclesia cum turri ruderosa deserta et stat proximo extra pagum.” A település mára Somogyszentpállal olvadt össze. A keletelt, egyhajós téglatemplom legépebb része a nyugati fala – sarkain rézsűs támpillérekkel -, amely kb. 7 méter magasan áll. Itt helyezkedett el a bejárata is, ami azonban már jobbára beomlott. A nyugati bejárat előtt félköríves épületmaradványt észleltek. Az 1960-as években végzett amatőr ásatás szerint hajója 15×7 méteres, míg szentélye 4 méter hosszú, egyenes szentélyzáródású volt. A hajórészben kriptát találtak 18 csontvázzal, melyeket megbolygattak. A leletek közül egy bronz Krisztus-korpusz a Magyar Nemzeti Múzeumba került. A középkori temetőt a 19. századig használták.

 


Forrás:
M. Aradi Csilla: Somogy megye Árpád-kori és középkori egyházszervezetének rekonstrukciója. Somogy megye középkori templomainak adattára (Kaposvár, 2016)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021