Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Somogybükkösd | Havas Boldogasszony-kápolna

Havas Boldogasszony-kápolna

Somogybükkösd

Elérhetőség

SOMOGY MEGYE
8858 Somogybükkösd, Fő út

 

Galéria

Első ismert írásos említése 1462-ben történt, amikor az egykori Filke községgel együtt az Apájfi és a Szelczei család elzálogosította a települést Darabos Lászlónak. Ebben az időben nevét Bykes alakban írták. Néhány évtized múlva a berzencei uradalomhoz tartozott, majd 1550-ben Both György, 1538–1539-ben Keczer János, 1626-ban az Istvánffy család, az 1660-as dézsmajegyzék szerint a Zrínyi család, 1701–1703-ban a Spongor család, az 1800-as években pedig a Domaniczky, Hochreiter, illetve a Kálordy és a Perczel családok birtokolták. A 20. század első negyedében már csak gróf Somssich János rendelkezett valamennyi birtokkal a faluban, rajta kívül már többségben voltak az 1–4 holdnyi földet tulajdonló birtokosok.

1295-ben, egy határjárás alkalmával találkozunk első ízben a település nevével Bykus formában, ekkor a zákányi várnagy Szentmária possessióban adott el egy részt. Nevét bükkfás környezetéről nyerhette. Az egyház-látogatási jegyzőkönyvek tanúsága szerint 1728-ban építették újjá 15. századi, fából épült egyházát – ekkor titulusa Havas Boldogasszony lett. A műemlékjegyzék alapján a barokk stílusban átépített római katolikus templom 13. századi román és 15. századi gótikus részleteket tartalmaz. Genthon is megemlíti a templom 15. századi eredetét.

 

Forrás:
M. Aradi Csilla: Somogy megye Árpád-kori és középkori egyházszervezetének rekonstrukciója. Somogy megye középkori templomainak adattára (Kaposvár, 2016)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021