Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Református templom | Abaújalpár

Református templom

Abaújalpár

Elérhetőség

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE
3882 Abaújalpár, Petőfi u. 9.

 

Galéria

A települést először 1330-ban említik Alpar néven. Ekkor még az Aba nemzetség birtoka, később 1370-től az Alpáryaké. Egykori földesura, Alpáry Sámuel az 1551–1565-os nemesi felkelés vezéreként lett ismert. Az Alpáry család kihalása után a Szemere és a Darvas családok birtokába került. A török hódoltság idején a falu elpusztult, az 1715-ös összeírás idején nem került fel a lakott helyek listájára. 1720-ban az ismételt felmérés szerint jobbágylakosság nélküli kúriális helység, egy nemes lakója Gadnai István. Az 1730-as évek körül református vallású magyarok telepedtek le a faluban. 1828-ban földesurai a Darvas és a Szánky családok voltak.

Gótikus stílusú temploma a XV. században épült kelet-nyugati tengelyben. Keletelt szentélye a nyolcszög három oldalával zárul, s külső oldalait négy támfal erősíti. Egyetlen bejárata a nyugati oldalon van, fölötte áll a 3 m-es nyereg-tornyocska. A templomot 1696-ban még a katholikusok használták, de 1773-ra reformátussá lett. Renoválásának idejét felírták a festett famennyezetre: „Renovatum et absolutum Anno Domini 1734.” A mennyezet néhány fatáblájára növényi díszeket festettek, a többi tábla egyszínű. a faragott szószékkorona is ekkor készült. Ülőpadjai 1820-ból valók, az egyikre ezt írták: „Nemes NTS. Verebéllyi András Széki, tsináltatta curatorsaga 1820-dik eszetendőben 14 novemb.” A templomot 1938-ban jelentősen megújították.

 

Forrás:
Abaújalpár település hivatalos weboldala (2022. november 18.)
Várady József templomos könyvei

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021