Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Rábapaty | Kisboldogasszony-templom

Kisboldogasszony-templom

Rábapaty

Elérhetőség

VAS MEGYE
9641 Rábapaty, Felsőpatyi u. 90.
Telefonszám: (06 95) 360 095

 

Galéria

A település három kisközség: Alsópaty, Felsőpaty és Rábabogyoszló egyesítésével alakult ki. Alsópatyot 1950-ben egyesítették Rábabogyoszlóval Rábapaty néven, ehhez csatolták 1974-ben Felsőpatyot. Paty első okleveles említése 1293-ból, Rábabogyoszlóé pedig néhány évvel korábbról 1274-ből került elő. A települések valószínűleg már a honfoglalás előtt is lakottak voltak. A 15. században a lakosság jórésze kisbirtokos volt. A tetődombon Káró- vagy Dákópaty, helyezkedett el, a templom mellett Felsőpaty, az urasági majorság mellett Alsópaty és tőle délre, a vizenyős helyre Rábabogyoszló települt. A dákópatyi Farkas család tagja, dákópatyi Farkas Tóbiás és dákópatyi Farkas Ambrus földbirtokosok voltak 1549-ben Dákópatyon.

A templom gótikus eredetű és eredetileg egyhajós, toronnyal. Átalakítva és kibővítve barokk stílusban 1716-ban, a szentély és a sekrestye ekkor épült hozzá. 1754 körül egy kápolnát építettek mellé. 1823-ban újra nagyobbították a templomot. A kápolnával szembeni oldalon és a kápolna hozzákapcsolásával kereszthajó alakot kapott. 1825-ben új tornyot építettek a templom elé, mert félő volt, hogy a régi ledől. Újra felújították neogótikus stílusban  1870-ben.

A templom eredetileg egyhajós volt, rajta egy toronnyal. 1716-ban a szentélyt és a sekrestyét építették hozzá. 1754 előtt Farkas Gábor nevű hívő délről egy kápolnát épített a templom mellé kriptával. Ide is temették. A kápolnát csak egy átjáró ajtó köti össze a templommal. 1823-ban újra nagyobbították a templomot. A kápolnával szembeni oldalon és a kápolna hozzákapcsolásával kereszthajó alakot kapott. 1825-ben új tornyot építettek a templom elé, mert félő volt, hogy a régi ledől. Jelenlegi formáját 140 éve őrzi. Harangjait mind az első, mind a második világháborúban igénybe vették. A templom 1988-ban kapott új harangokat. Az eredeti templom kőfallal volt körülvéve és körülötte temetkeztek, a falakon kívül és belül. A templomon csak a bejárati kapu műemlék, anzsukori gótika. A torony neo romantikus. A templomban van egy oltárkép, amely a kegyúri kastélyból került ide a következő felírással: St. Schaller Pinit anno 1762. A Szűz Mária születése című oltárképet Schaller István festő készítette.

 

Forrás:
Savaria – A Vas Megyei Múzeumok értesítője 13-14. (1979-1980)
Rábapaty település hivatalos weboldala (Hozzáférés: 2023. május 6.)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021