Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Pusztakovácsi | Pusztatemplom-kápolna

Pusztatemplom-kápolna

Pusztakovácsi

Elérhetőség

SOMOGY MEGYE
8707 Pusztakovácsi, Kürtöspuszta 5.

 

Galéria

A falu templomát írott forrás nem említi, a falu első írott említése is csak a 14. század derekáról származik. 1404- ig a somogyvári apátság birtokolta. A mai kápolna egy Árpád-kori, 13. századi templom maradványa (hajója), melynek szentélyét, sekrestyéjét 1700 körül bontották el, majd 1903-ig magtárként használták az épületet; 1913-ban és 1987-ben újították fel. Egyedül csúcsíves diadalíve és hajója tanúskodik korábbi voltáról. A kápolna belsejében régi köveket, sírköveket őriznek. Pesty Frigyes még említi a falu régi templomát. 1980-ban Magyar Kálmán és Bárdos Edith kutatta meg az épületet, melynek során feltárta a templomhoz tartozó félköríves szentélyzáródást. A habarcsba rakott kő- és téglafalmaradványokat 2 méter mélységig lehetett nyomon követni, délen és északon pedig elfalazott ajtómaradványokra bukkantak. A templom körüli temetőben kardot, gyűrűt és fülbevalót is találtak.

 

Forrás:
M. Aradi Csilla: Somogy megye Árpád-kori és középkori egyházszervezetének rekonstrukciója. Somogy megye középkori templomainak adattára (Kaposvár, 2016)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021