Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Pula | Tálodi Szent Ilona templomrom

Szent Ilona-templomrom

Pula

Elérhetőség

VESZPRÉM MEGYE
8291 Pula, Külterület
GPS: 46.9854997813816, 17.666572611231324
A terület szabadon látogatható

 

Galéria

A Pula közigazgatási körzetéhez tartozó egykor Tálod falu eddig ismert legrégebbi írásos említése Benedek (Benedictus) veszprémi ispán (comes) 1171-es latin nyelvű végrendeletéből (BENEDICTO comitis: Super predio Ireg, Zamard, Kaluzd et Kai) ismert. Az ispán Ireg, Zamárdi, Kálózd s Kál községben fekvő ingatlanait s népeit az Egyházra hagyta, többi vagyonát pedig, közte a Tálad községben lévőket is leányára, s Egyed (Egidium) testvére fiára, kit fivére halála után fiává fogadott. A végrendelet széles s rövid bőrhártyára íródott, szélességében lapszél nélkül. A bőrhártya közepén van egy bevágás, ahová az oklevél hátán függő királyi pecsét volt beakasztva, ez azonban időközben elveszett…

Tálod faluról meglehetősen kevés információval rendelkezünk. Az 1171-ben már létező Tálod falu Szent Ilona tiszteletére szentelt temploma a település 1548-tól bekövetkezett elnéptelenedése után gazdátlanná válván dőlt romba. Tálod a hódoltsági harcok alatt elpusztult, lakosai valószínűleg a vázsonyi végvárba költöztek be. Templomának romjai a patak bal partján, a faluval átellenben állt. Tálad 1548-tól, Pula 1557-től vált pusztává, lakatlanná. Mindkét falu a devecseri Csóron család tulajdona volt, s az 1620-as évektől lett a Pápát és Devecsert is birtokló Esterházyaké. Tálad többé már nem épült újjá. A török kiűzése után az elnéptelenedett falvak határában erősen extenzív gazdálkodás (legeltetés, makkoltatás, fakitermelés) folyt. 

A középkori elpusztult Tálod falu templomát helynévanyagban fennmaradt Szent Ilona-forrás elnevezés útbaigazítása alapján 1969-ben az erdőben fedezték fel. A kisméretű románkori, egyenes szentélyzáródású rom falai 1 1,5 méter magasan álltak. Kidőlve találták meg a nyugati homlokzat zepén nyíló ajtó nyiláskerettöredékeit. A hajóban és a szentély egy részében feltárták a teljesen ép téglapadlót, a törmelékből igen sok tetőcserép töredéke került elő. A padlóburkolat és a tetőfedés a XV. századi átalakítás bizonyítéka a hajó két mellékoltárával és az ornamentikus díszü freskófestés töredékeivel együtt.

 

Forrás:
Sz. Burger Alice (szerk.): AZ 1970. ÉV RÉGÉSZETI KUTATÁSAI / Régészeti Füzetek I/24. (Magyar Nemzeti Múzeum Budapest, 1971)
Pula település önkormányzatának hivatalos weboldala (Hozzáférés: 2021. szeptember 30.)
Náczihegyi Tükör XIX. évfolyam, 1. szám: Tálod legrégibb írásos említése: BENEDEK veszprémi ispán végrendelete 1171-ből

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021