Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Pozsony (Bratislava) | Klarisszák temploma

Klarisszák temploma

Pozsony (Bratislava)

Elérhetőség

Klariská, 811 03 Staré Mesto, Szlovákia
Telefonszám: +421 2/591 031 00

 

Galéria

A Klarissza rendi apácák 1297-ben telepedtek meg Pozsonyban III. András király jóvoltából. Fentartásukra nekik adományozta Alsó- és Felső Jányokot, Boldogfát, Diószeget, Tárnokot és Ujhely-Jókát. A rend tagjai többnyire magyar nemesi családok leányai, akik rendkívül szigorú szabályok szerint éltek. Imádságon és vezeklésen kívül leányneveléssel és kódexmásolással is foglalkoztak. Legutoljára a Wesselényi összesküvésben való részvételért kivégzett Frangepán Kristóf lánya, Frangepán Flóra irt több magyarnyelvű könyvet a kolostorban. A legjelentősebb magyar történelmi vonatkozás viszont az, hogy a mohácsi vészt követően a török elöl ide menekültek azok az apácák, akik addig a „Nyulak szigetén” (ma Margitsziget) éltek. Magukkal hozták kincseiket, köztük legjelentősebb ereklyéjüket, Szent Margit földi maradványait. Itt őrizték nagy becsben az ezt követő évszázdokban, míg 1782-ben II. József a rendet feloszlatta. Ezt követően az ereklyét a kriptában, ma ismeretlen helyen befalazták, így az Árpád házból származó Szent Margit mai napig itt nyugszik.

A rend feloszlatása után a kolostor épületét a pozsonyi katolikus főgimnázium kapta meg mely 1913-ig, a Lechner Ödön által épített Grössling utcai épületbe költözésig használta, a templom pedig a tanulók hitéletét szolgálta. A legnevesebb tanulói közül érdemes megemliteni Bartók Bélát, kinek szlovák nyelvű emléktáblája ma a Klarissza-utcai homlokzatot díszíti. Ugyancsak itt tanult Dohnányi Ernő, kinek apja, Dohnányi Frigyes a gimnázium fizikaprofesszora volt. 1913-ban a kolostor és templom Pozsony város tulajdonát képezi. Előbb a sajnos rövid életű Erzsébet tudományegyetem, később a Komensky egyetem könyvtára. Ma a kolostor gyönyörűen felújítva a könyvtár talán legszebb részlegét alkotja.

Már távolbol ámulatba ejti az idelátogatókat filigrán kőcsipkés, szobrokkal vízköpőkkel gazdagon díszített tornya. Még nagyobb a csodálat a torony alá érve, hiszen az nem a „földböl nő ki”, mint más „rendes” temlomtorony, hanem pilléreken nyugszik. Ennek oka a Klarisszák rendkivül szigorú szabályzata, mely nem engedte meg, hogy templomukra – vagy mellé – tornyot építsenek. Így azt a „levegőbe” építették, odabiggyesztették a sarkára, és csupán konzolok tartották. Ez később megbosszulta magát, 1700-ban egy földrengés súlyosan megrongálta, és ezért sisakját le kellett bontani, bádogtetőre cserélni, ekkor épültek a földigérő támpillárek is. Szerencsére az eredeti faragott köveket megőrizték a kolostor udvarán, így Schulek Frigyes 1888–1889-ben hitelesen tudta restaurálni.

Maga a templom 1300 körül épült egy régebbi 1278-ban elpusztult ciszterci templom helyén. Az épület a gótikus stílus remekei közé számit, bár belső terét a 18. században rokokó stílusban rendezik át, mai napig a középkor hangulatát árasztja. A mellette álló kolostor pompás reneszánsz kapuzatán az 1640-es évszámon kívül két esztergomi érsek neve is fellelhető: Pázmány Péter és Lósy Imre. Az ő anyagi támogatásukkal nyerte el a kolostor mai, késő reneszánsz külsejét. A templom az egyetlen pozsonyi templom, mely nem egyházi tulajdonú. 1913-óta nem miséztek benne. Képtárként, hangversenyteremként működik, jelenleg felújítás alatt áll. 2006-ban befejezik a munkálatokat, eltűnnek az állványok, és ekkor újra, régi szépségét visszanyerve láthatjuk városunk büszkeségét mely dacolva az idővel évszázadok óta kápráztatja el az idelátogatókat szépségével.

 

Forrás:
magyarkronika.com

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021