Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Pósfa | Szent Jakab apostol-templom

Szent Jakab apostol-templom

Pósfa

Elérhetőség

VAS MEGYE
9636 Pósfa, Kossuth Lajos u. 32.

 

Galéria

A település első okleveles említése 1465-ből ismert. Egyes helytörténeti írások szerint valószínű, hogy a XII-XIII. században lakott hely volt. Etimológiája az ótörök „temír-temür” szóra vezethető vissza, amelynek jelentése „vas”. A középkorban és még a XVIII. században is Pósfát „Tömörd”-ként említik. Egyes feltételezések szerint ez Árpád-kori vasművességre utal. E területen királyi-kiránynéi szolgáló népek éltek és a mai Pósfa névadója az itt élő Pósa család lehetett. Pósafalva az előtagként szereplő Pósa (Pál), utótagként a birtokos személyraggal ellátott „falu”-ból tevődik össze.

A község római katolikus temploma középkori eredetű. Egyhajós, félköríves, keletelt szentélyű, déli oldalán sekrestyével. Alaprajza és arányai alapján román kori templom, a 13. században épült, 1879-ben romantikus stílusban bővítették és átalakították. Szent Jakab tiszteletére szentelték. 1758-ban Répceszentgyörgy fíliája, 1945-64-ig mint fília Felsőszelestéhez tartozott, majd onnantól ismét Répceszentgyörgyhöz.

 

Forrás:
A Szombathelyi Egyházmegye területén működő szerzetesrendek In.: A Szombathelyi Egyházmegye névtára 1991 (Szombathely, 1991)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021