Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Nyírgyulaj | Református templom

Református templom

Nyírgyulaj

Elérhetőség

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG VÁRMEGYE
4311 Nyírgyulaj, Kossuth tér 7.
Telefonszám: 42/385-600
Email: nyirgyulaj@reformatus.hu

 

Galéria

A település történelme a honfoglalás koráig nyúlik vissza. Egyes kutatók szerint már Árpád korában lakott terület volt. Szent István ideje alatt pápai tizedet fizetett. 1279-ben a Gutkeled nemzetség birtokába került, az uralkodó adományozásával. 1328-ban készített oklevelekben találtak arra vonatkozó adatokat, hogy ekkor már egyháza és papja volt. Zsigmond király a 14. Században a nagytárkányiaknak adományozta. Ezután gyakran cserélt gazdát (Balassa, Bátki, Bogdányi család). 1659-ben II. Rákóczi György Thököly Istvánnak ajándékozta. 1662-ben Báthory Zsófia felvidéki birtokait adta érte. 1692-ben Bánffy György erdélyi kormányzó zálogba vette.

A Rákóczi-szabadságharc tiszántúli hadjárata során, 1703. július 24-én II. Rákóczi Ferenc itt adta ki a gyulaji pátensét, amelyben a „kuruc nevezet alatt kóbórló” katonáknak mindennemű kóborlást és prédálást halálbüntetés terhe alatt megtiltott és amit még azután sokszor megismételt, majd harcra szólította fel őket. Többször pusztította tűzvész, de mindig újjáépítették. Az 1710-es években elnéptelenedett, és 1745 után Károlyi gróf vezetésével ruténekkel telepítették be. A rutének görögkatolikus vallásúak voltak. Ez időben a település két részre oszlott. A keleti részt Paraszt szernek, a nyugati részt Nemes szernek nevezték. Károlyi gróf a felvidékről hozott aratómunkásokkal telepítette be a Paraszt szert. Belőlük lettek az uradalom jobbágya, akik főként görög és római katolikus vallásúak voltak. A Nemes szert a község református vallású őslakói, a kisnemesek lakták.

A Nyírgyulaji református templom középkori eredetű. A XIII. század második felében épült templomot a XV. században átépítették gótikus stílusban. A későbbi századok során több ízben bővítették, javították, 1773-ban tornyot építettek hozzá. A mai jellege szerint homlokzati tornyos, egyhajós templom valószínűleg az 1895-ös átépítéskor nyerte el jelenlegi formáját. Sajnos állapota halaszthatatlan felújítást tesz szükségesség, melynek érdekében a helyi gyülekezet tagja mindent megtesznek. A templom a településközpontban, a Kossuth téren található.

 

Forrás:
Nyírgyulaj település hivatalos weboldala (Hozzáférés: 2023. június 4.)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021