Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Nyírbátor | Minorita templom

Minorita templom

Nyírbátor

Elérhetőség

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG VÁRMEGYE
4300 Nyírbátor, Károlyi u. 19.
Telefonszám: 42/ 281 – 770
E-mail: nyirbator.rkpleb@freemail.hu
Web: www.nyirbatorminorita.emecclesia.hu
A templom nyitva tartása folyamatos, reggel 8-tól az esti mise kezdetéig.

 

Galéria

A nyírbátori katolikus templom a város egyik nevezetessége. A templom mellett a 18. században épült minorita kolostor is épült, amiben ma a Báthori István Múzeum helyezkedik el. A gótikus épület belső berendezése barokk stílusú. A templomot a győztes kenyérmezei csata után építtette ecsedi Báthori István erdélyi vajda, valószínűleg felhasználva a csata zsákmányát. Építészetileg a templom egyhajós, hosszú szentélyű teremtemplom, a hazai gótika nagyszerű példája. Az 1493-ban elhunyt Báthori Istvánt ide temették. A 16. század közepén Báthori György, az akkori földesúr áttért a református vallásra és ezek után a katolikus szerzetesek nehezebb körülmények közé kerültek. 1587-ben máig ismeretlen fegyveresek feldúlták, kirabolták és felgyújtották a templomot és a kolostort. Ezután 130 évig nem volt római katolikus temploma Nyírbátornak. A török hódoltság után, 1717-ben, egy Erdélyből, Baksafalváról származó minorita szerzetes, Kelemen Didák kezdte meg a templom helyreállítását, az akkori földesúr, gróf Károlyi Sándor támogatásával. 1718-ra elkészült a templom ideiglenes tetőzete, lapos fagerendás mennyezettel. 1722 és 1724 között készült el a barokk boltozat, a régi gótikus boltozat helyén, amiből csak a diadalív maradt meg. 1725 október 4-én szentelték fel újra a templomot.

Az elliptikus előcsarnok a 18. század második negyedéből származik. A 18. és a 19. században temetkezett a templomba sokak között Krucsay János és Jósa István, akik az oltáraik alatt pihennek. 1834-ben földrengés, 1889-ben tűzvész pusztította el a torony sisakját és a három régi harangot. A templomot az Európai Unió támogatásával újították fel 2010–2011-ben. Restaurálták a főoltárt, a Krucsay-oltárt és a Pócsi oltárt. A torony gótikus sisakot kapott, így a templom a térség legmagasabb épülete lett. A 12 méter magas főoltáron Szent Péter megjelenítése Magyarország legszebb barokk szobrai közé tartozik. Az Assisi Szent Ferenc stigmatizációját ábrázoló oltárképen az arc Kelemen Didák képmása. A Nádfői Krucsay János kisvárdai várkapitányról elnevezett Krucsay oltár a templom legnevezetesebb műkincse, Jézus szenvedéstörténetét ábrázolja.[2] Az oltár barokk szerkezetű, de az alakok a gótikus hatást tükröznek. Krucsay Magyarország utolsó pallosjogú ura volt, és feleségét többszörös hűtlensége miatt lefejeztette. Ezután azonban gyanús gyorsasággal újra megnősült, egy nála 3 évtizeddel fiatalabb nőt vett el. A hagyomány szerint bűneit átérezve állíttatta a pompás oltárt.

 

Forrás:
A nyírbátori római katolikus minorita templom honlapja

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021