Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Mindenszentek királynéja-templom | Kishartyán

Mindenszentek királynéja-templom

Kishartyán

Elérhetőség

NÓGRÁD MEGYE

3161 Kishartyán, Dózsa Gy. út 36.

 

 

Galéria

A kisközség már a középkorban létezett, első írásos említése 1227-ből való. Templomáról egy 14. század első harmadában keletkezett pápai tizedjegyzékből értesülhetünk. Az 1548. évi adóösszeírásban teljesen elpusztult helységként van felvéve. 1562-63-ban a török hódoltsághoz tartozott, a szécsényi szandzsák községei között. A későbbi összeírásokból hiányzik. Az 1715-1720. évi összeírásban is csak 5 magyar háztartással szerepel. 1770-ben Horváth György volt a földesura. A 19. század első felében Bay Ferenc birtoka volt, akinek a halála után, 1820-ban özvegye, szül. Fáy Ilona, majd örököse, Gyürky Pál birtokába került. Később a báró Podmaniczky család is birtokos volt itt, majd Kandó Aladár volt nagyobb birtokosa és az övé volt a községhez tartozó Hadászó és Kőkút puszta, valamint a kőkút-pusztai kúria is, melyet még báró Podmaniczky Mihály építtetett.

A templom nyeregtetővel fedett, szabadon álló, keletelt, egyhajós, torony nélküli épület. A hosszú,téglalap alakú hajó nyugati részét karzat foglalja el. A hajóhoz rövidebb, s ennél valamivel keskenyebb, anyolcszög három oldalával záródó szentély csatlakozik, amelyet külső oldalán öt, lefelé szélesedő támpillér gyámolít. Az északi oldalon, a hajó és a szentély találkozásipontjánál épült fel a négyszög alaprajzú sekrestye. A templom nyugati homlokzata barokk stílusú, középső része rizalitszerűen kiemelkedik. Itt szeg-mensíves záródású kapu nyílik, záradékpontján el-helyezett díszítőelemen az 1936, illetve szemöldökénaz 1975-ös évszámok – feltehetően korábbi felújításokévszámai – olvashatók. A templom hajójának déli oldalán egy félköríves lezárású ajtó és három enyhéncsúcsíves ablak nyílik, utóbbiak közül a keleti a másikkettőnél nagyobb. A hajó északi homlokzatán egyetlen, félköríves lezárású ablak van. A külső oldalakon nemrégiben hatalmas részeken teljesen lehullott a vakolat, így több helyen láthatóvá vált a falszövet is. Eza hajó mindkét oldalán egységesnek tűnik, jobbáratörtkőből, valamint másodlagosan felhasznált fara-gott kövekből épült, csak elvétve látni egy-két darabtéglát. E hajóhoz csatlakozik a poligonális szentély,amelynek egyetlen, a hajó ablakaihoz hasonló csúcsíves ablaka dél felé néz.

A templomba nyugat felől belépve a karzat alá érkezünk. A hajó síkmennyezetes, fényt a déli oldalonnyíló ablakokon keresztül kap. A dél felé néző egykoriajtónyílás a belsőben egy falfülkeként jelenik meg. A hajó és a szentély tere egységes, diadalív nem választja el őket, mindenhol síkmennyezet látható. A szentélyészaki falában reneszánsz pasztofórium helyezkedik el, amely három részből áll: egy középső téglalapalakú fali fülkét keretező részből, egy szemöldök- és egy könyöklőpárkányból. Az épület különleges díszét jelenti még két figurális konzol, amelyek a szentélyészaki és északkeleti, valamint a déli és délkeleti falainak találkozási pontjainál láthatók. Ezeket vastagonborítják az évszázadok meszelés és festésrétegei, így részleteik nehezen kivehetők.

 

Forrás:
Kishartyán település hivatalos weboldala (2022. novamber 17.)
Mag Hella: A kishartyáni Mindenszentek királynéja templom In.: 2018, Várak, kastélyok, templomok. Évkönyv 2018.

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021