Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Mária Magdolna-templom | Sopron

Mária Magdolna-templom

Sopron

Elérhetőség

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYE
9400 Sopron, Bánfalvi út
Plébánia telefon: (99) 316-151

 

Galéria

A kőből rakott, a XII. században épült Mária Magdolna-templom a román stílus és a kora gótika egyedülállóan szép hazai emléke egyszerűen formált részleteivel, hajójának falfestményeivel. A templom hajója ma is román stílusú, a XIV-XV. századi szentélye és tornya gótikus. A belsőben szép, XII. századi, román stílusú és XV. századi, gótikus falképek is megőrződtek. Ugyanebből a korból más berendezés is megmaradt: a középkori falazott szószék és a kora gótikus keresztelőmedence. A barokk – bár csak kevés nyomot hagyott rajta, de – ezt a templomot sem kerülte el: a nyugati homlokzati torony két oldalán Szent József és Remete Szent Antal XVIII. századi barokk kőszobra áll.

A templom, mint egyhajós, négyzetes szentélyű templom épült az Árpádok idejében, a diadalív freskói szerint a 12. században. A hajó mai is románkori, boltozása eredetileg sem volt. A torony a 14. század elején épült, mintája nyilván a soproni bencés templomé volt, amely viszont a bécsi Szent István templomtól függ. A mai szentély régi alapfalak felhasználásával a 15. század elején épült, gótikus. A zárókövön lévő évszám 1425; ebben az évben már biztosan befejeződött az építése. Majd a 16. század elején két csúcsíves ablakot vágtak a szentély és a hajó falába. A 17. században építették a déli fal elé a kis előcsarnokot, és boltozták be a sekrestyét, ezek az építkezések a tornyon lévő zászlócska évszáma szerint 1748-ban fejeződtek be. A templomot 1943-ban, majd 1948-49-ben restaurálták.

A szentélyben még látszik a diadalíven a hajdani boltozás indulásának csonkja, jobboldalt papi ülőfülke csonkja maradt meg. Baloldalt az egyik ablakfülke volt az örökmécses helye, a másik az Oltáriszentségé. (Korábban nem a tabernakulumban tartották.) Az érseket ábrázoló freskó, 1200 körüli, egyik legértékesebb magyarországi románkori freskó. A hajófalon lévő freskó a 15. század elején keletkezett, olaszos iskolázottságú művész munkája. Egyik rész a három király érkezését ábrázolja, a másik az apostolok gyülekezetét. Érdekesség még a szentelési keresztek, bennük a látogatók bekarcolásai. A legrégibb évszám 1469. A déli falon a 16. század elején készült ablak keretelésében az adományozóról szóló felirat. A szentély külsején freskótöredék Krisztus-fejjel, a hajó belső freskójával egyidős.

 

Forrás: 
miserend.hu

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021