Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Korlát | Református templom

Református templom

Korlát

Elérhetőség

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE

3886 Korlát, Kossuth Lajos u. 26.
Telefonszám: +36-30-369-8550
ficzere.csilla@freemail.hu

 

 

Galéria

Korlát (Korlátfalva) már az őskorban is lakott hely volt, területén csiszolt kőeszközök kerültek napvilágra. Nevét az ismert okleveles források 1332-ben említették először, Corardi, Cunradi, Conradi, Corradi formában. A név eredete valószínűleg az oklevelekben 1267-ben szereplő Arkai Corladus személye. A település ebben az évben már szerepelt a pápai tizedjegyzékben, tehát ekkor már egyháza is volt. Papja a pápai tizedjegyzék adatai szerint 1332-1333-ban 36 garas, 1334-ben 20 garas 1335-ben 24 garas pápai tizedet fizetett. A település első ismert birtokosai a Lánczi család tagjai voltak. 1640-ben a törökök elpusztították, és majd egy évszázadig lakatlanul állt, csak az 1700-as évek közepén népesült újra. A településen Nikházy György-nek, II. Rákóczi Ferenc egyik generálisának egykor kastélya is állt, melynek a 20. század elején már csak csekély, átalakított maradványai voltak láthatók.

A XIV. században épült gótikus temploma a reformáció után református használatba került. Támpilléres hajóval és a nyolcszög három oldalával záruló, szintén támpilléres keletelt szentéllyel, mérműves, kőkeretes, eltérő mintás ablakaival a kései érett gótika egyik nagyon szép és máig épen maradt alkotása. A szentély téglával kirakott hálóboltozatának bordázata szürke drachitkőből van faragva. 1925-ig fatornya volt a templomnak, melyet egy szélvihar ledöntött, akkor építették a nyugati homlokzat elé a 27 méter magas tornyot, és akkor történt a hajó sík famennyezetének bevakolása. A templom belsejében a mészréteg alatt falfestmény van, melynek feltárása még nem történt meg. A déli fal külső oldalán kőbe vésve az 1642-es évszámot láthatjuk. Az elmúlt évszázadok nagy javításainak ismert dátumai a következők: 1774, 1782, 1829, 1854, 1925-27. 

A hajó nyugati végében álló, klasszicizáló oszlopokkal alátámasztott karzat 1925-ben készült. Nyugati tornya szintén 1925-ben épült. A hajó téglalap alaprajzú, a hosszúkás szentély a nyolcszög három oldalával zárul. Külsejének képét a támpillérek és a csúcsíves mérműves ablakok határozzák meg. A déli hajó- és szentélyfalakban hat, a hajó északi oldalán két múlt századi csúcsíves ablak nyílik. A hajó déli oldalán 1816 évszámos kő kapukeret. A hajó vakolt sík mennyezetes. Az élszedett csúcsíves diadalívvel nyíló szentély fölé 15. századi gótikus, bordás csillagboltozat borul. Copf szószékének alsó része falazott, koronája fából készült.

 

Forrás:
Korlát település hivatalos weboldala (Hozzáférés: 2023. február 25.)
Várady József templomos könyvei

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021