Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Kázsmárk | Református templom

Református templom

Kázsmárk

Elérhetőség

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE

3831 Kázsmárk, Kossuth út 12.
Telefonszám: (06 46) 474 279

 

 

Galéria

A települést 1332-ben említették először Casmar, Kasmar néven. 1332-ben a pápai tizedjegyzékben papját is említették, tehát ekkor már egyházas hely volt. Papja ekkor 12 garas pápai tizedet fizetett. 1388-ban Alsó- és Felsőkázsmárk néven létezett. A 17. században elnéptelenedett, majd újra benépesült. 1711-ben egy pestisjárvány miatt a falu népessége kihalt, 1726-ban telepítették be újra. A 20. század elején Alsó- és Felsőkázsmárk Abaúj-Torna vármegye Szikszói járásához tartozott. Református temploma a XIV. században épült, gótikus stílusban. 1667-ben és 1760-ban átépítették. Homlokzat előtti tornya 1873-ban készült.

A mai templom hajója románkori, mely a XII-XIII. századokban épült. A hajónál valamivel keskenyebb támpilléres, gótikus, keletelt szentélye a nyolcszög három oldalával zárul. A templomot 1500-ban kerítés vette körül. 1640-ben Alsó- és Felsőkázsmárk puszta volt. A visszatelepült református lakói 1667-ben újjáépítették a templomot. Ezt igazolja a templom északi falán lévő latin írás: E boldog szentegyházat közmegegyezéssel Kázsmárk készíttette tisztelendő alsóvályi Kalas v. Márton működése idején, Márton Ágost Bernát, Tapolcsányi György, Deák András, Simon Pál, Péczeli Imre idejében, az 1667. évben. Nem tudjuk, hogy a templom törökvilág-végi pusztulását mi okozta, mert 1696-ban fatemplomot találtak itt az összeírók. 1721-re ismét helyreállították a reformátusok a kőtemplomot és használják mind e mai napig. A karzatok mellvédjeit 1760-ban különlegesen szép, egymástól eltérő festett ábrázolásokkal díszítették. A nyugati homlokzat előtti torony 1873-ban épült. A belső mennyezete vakolt, dongaboltozatos. Van a templomban egy ismeretlen időben falba vésett felirat: „Az Isten Temploma van az hív Lélekben / A Bárány vérével meghintetett Szívben, / Áldott Szent Háromság lakozzál ez Helyben / Kérünk hogy ez Háznak romlása ne légyen.” A középkorban temető vette körül a templomot, de ma már csak egy síremléknek a nyoma látható.

 

Forrás:
Györffy György: Abaújvármegye
Várady József templomos könyvei

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021