Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Juta | Páduai Szent Antal-templom

Páduai Szent Antal-templom

Juta

Elérhetőség

SOMOGY MEGYE
7431 Juta, Szabadság út

 

Galéria

1192-ben a Márk/Ropolyi-uradalommal határos a falu, 1284-ben praediumként említik a források. A középkor folyamán a Marcaliak, a Zákányiak, valamint a Várdaiak birtokolták. 1306. szeptember 10-én a jutái egyház földje szerepel egy határjárás alkalmával. A pápai tizedjegyzékből is értesülünk egyházáról – a somogyi főes- peresség alá tartozó plébánia papja, Miklós 1333-5 között fizetett tizedet: 1333-ban 22, 1334-ben 40, 1335-ben 30 kis D-t. 1535-ben már két Juta néven találkozunk a településsel. A mai római katolikus templom 14. századi eredetű, melyet a 18. században barokkizáltak.

 

Forrás:
M. Aradi Csilla: Somogy megye Árpád-kori és középkori egyházszervezetének rekonstrukciója. Somogy megye középkori templomainak adattára (Kaposvár, 2016)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021