Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Jászjákóhalma | Szent Jakab apostol-templom

Szent Jakab apostol-templom

Jászjákóhalma

Elérhetőség

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE

5121 Jászjákóhalma, Árpád-házi Szent Erzsébet Sétány, Fő út 74.
Telefonszám: (06 57) 438 426

 

 

Galéria

A történelmi dokumentumok szerint 1332-ben már plébánia állt itt, viszont alapítására vonatkozó adatok nincsenek. A Jakabhalmon (Jákó-halmon) állt egy kis gótikus kápolna, ami ma a templom legrégibb része, s a középkori templomoknál szokásos keleti tájolású. A törökök elvonulása után 1700-ban már kicsinek bizonyult az istenháza, ezért a község megnagyobbíttatta. A munkát Sőtér Ferenc jászkun kapitány is támogatta, és 1701-ben felszentelték – Szent Jakab apostol tiszteletére – az új templomot. A bővítés eredményeképpen a templom szentélye lett a régi kis kápolna.

1750-ben a lakosság szaporodása miatt ismét bővíteni kellett, 1778-ban fejezték be azt az átalakítást, melynek eredményeképpen mai barokk formáját nyerte el a templom. Az 1868-tól több éven át tartó földrengések miatt megrongálódott templomot újra át kellett alakítani, ekkor nyerte el mai formáját. Az orgonát 1873-ban Ludwig Mooser építette Salzburgban, 1958-ban építették át. A szentély díszítése Benke László jászberényi festőművész munkája. Az oldalkápolnát Güntzel Gottlieb budapesti művész festette ki 1891-ben a bécs-altlerchenfeldi templom mintájára.

A templom külső felújítására Nemzeti Diverzifikációs Program nyújtott segítséget, melyet melyről a templom előtt elhelyezett tábla is tájékoztat. A templom környezete is megszépült, ezért a távolabbról érkezők számára még vonzóbb lehet Jászjákóhalma. A beruházás során a Szent Erzsébet sétány műemléktéglából kirakott járófelülettel, kandeláberekkel, egyedi díszítésű, fából készült padokkal, rózsabokrokkal, örökzöldekkel készült el, és a hozzá kapcsolódó térkialakításoknak köszönhetően – harmonikusan illeszkedik a településképbe. Újjáépítették a plébánia sétánnyal határos kerítését, és a névadó, Szent Erzsébetet megörökítő emlékoszlop is a terület része lett. Többek között a régi lépcsők felhasználásával megújult az altemplom környezete, valamint a templom Fő út felőli oldalán a Bánkódó Krisztus szobor, a Feszület, valamint az ott húzódó járdaszakasz is átalakult.

Egyhajós, poligonális szentélyzáródású templom, északi homlokzat előtti tornya homorú falakkal kapcsolódik a hajóhoz. A homorú falszakaszokon, fülkében, Szent Péter és Szent Pál szobra. A hajó keleti oldalán a középkori templom poligonális záródású, támpillérekkel erősített szentélye kápolnaként funkcionál. A nyugati oldalon az egykori torony (1734) alsó két szintje ma előcsarnok, előtte lépcső áttört kőkorláttal (18. század közepe). A szentélyvégződést félkupola, a további szakaszokat csehboltozat fedi. A hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: 19–20. század. Berendezés: 18–19. század.
 

 

Forrás:
Jászapátiak Baráti Egyesületének weboldala
Magyarország Műemlékjegyzéke – Jász-Nagykun-Szolnok megye 

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021