Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Jászfényszaru | Mindenszentek-templom

Mindenszentek-templom

Jászfényszaru

Elérhetőség

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE
5126 Jászfényszaru, Szentcsalád tér 9.

 

Galéria

A Fényszaru helynév folyóból vagy tóból kiágazó fövenyben (’homok’) gazdag vizet jelent. Közvetlenül a török hódoltságot követően (1699-ben), Pentz szerint, a település kelet felől Pusztamonostorral, nyugatra Zsámbokkal, délre Tóalmással, míg északra Csánnyal volt határos. A település neve 1433. július 7-én fordult elő először oklevélben, amikor is Zsigmond király megparancsolta Négyszállási Kompolt és Fényszarui Lajos kapitányoknak, hogy az egri káptalan Szentandrás nevű birtokán található házakat építsék újjá és a települést adják vissza az egyháznak, majd ezt a követelést 1433. augusztus 14-én ismét megismételte. 1459-től kezdve a település a formálódó jász szék egyik tagja, küldötte a jászok egyetemének képviselője volt.

A templom 1702-ben épült a középkori templom romjainak felhasználásával. A hajó nyugati végében található a kórus, melyet 1786-ban bővítettek. Az 1745-ös redemptio okozta nagyarányú betelepedésnek és népességszaporulatnak köszönhetően hamar szükségessé vált a templom bővítése. A költségeket a kegyúri jogot viselő, vagyonosodó község állta. 1759-ben mellékhajóval bővítették a templomot. A nép számára emeletes kórust építettek a főhajó déli oldalához. 1759-ben megvalósult belső átépítés után ötre bővült az oltárok száma. A hajó nyugati végéhez négyszintes, saroktámpilléres barokk stílusú torony csatlakozik. A saroktámpilléreken 1913 óta Szent István és Szent László király szobra áll. A torony harmadik szintjének nyugati ablakfülkéjében Szűz Mária barokk stílusú szobra látható.

A torony tetejére 1768-ban barokkos ívű fazsindellyel fedett szép toronysisakot ácsoltak. A torony nagy része ma is áll, azonban az 1912. augusztus 3-án bekövetkezett két villámcsapás után a faszerkezetű toronysisak teljesen leégett. A torony újjáépítését Ring Gyula hatvani építész nyomán, 1913-ban már be is fejeződött. A torony az építések után új neobarokk stílusú szélesebb és díszesebb íves órapárkányt kapott. A toronysisakot a tűzzel szemben ellenállóbb vörösréz lemezből fedték be. A templombelső falain és a szentély boltozatán ma is látható freskókat 1961-ben készítették a Budapesti Művészeti Akadémia tanulói, amelyek Jézus Krisztus életéből vett jeleneteket ábrázolnak. A legutóbbi külső és belső felújítások 1997. és 1999. között zajlottak le.

 

Forrás:
Lantos Péter: Jászfényszaru története (Bánkiné Molnár Erzsébet)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021