Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Jászberény | Jézus Neve Plébánia (Ferences templom)

Ferences templom

Jászberény

Elérhetőség

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYE

5100 Jászberény, Ferencesek tere 3.
Telefonszám: (06 57) 412 735

 

 

Galéria

Az ősi ferences templomot 1460-ban kezdték építeni és 1472-ben szentelték fel Szűz Mária Neve tiszteletére. Az építésben nagy szerepe volt Mátyás királynak, aki szorgalmazta az építkezést. A templom a jászok megtérésének bölcsőjeként tekinthető. A pogány jászok keresztény hitre térítése a ferences atyák áldozatos munkájának köszönhető. Az egyhajós templom eredetileg gótikus stílusban épült, majd a XVIII. sz. elején barokkosították. A török dúlás után, amikor 1690-ben  a ferencesek visszatértek a templomból csak a főfalak maradtak. A csúcsíves ablakok is megmaradtak az oldalfalakon, melyből egy mai nap is látható. A templom hajója eredetileg lapos mennyezetű volt, csak a szentély volt csúcsíves. A torony a koldulórendi szokásoknak megfelelően épült a szentély mellett, a mostani állapotában a törökdúlás után barokk stílusban. A török megszállás alatt a templom szentélye muzulmán imaház, a hajója lóistálló, a sekrestye fürdő gyanánt szolgált. Az újjáépítés után a templom Jézus Neve tiszteletére lett szentelve. A templom 1944 óta önálló plébánia.

A templom falfestményei secco technikával készültek 1929-ben Steffek Albin munkája nyomán. 2000-2003 között,  a jubileumi év tiszteletére  templom restaurálására került sor, melynek során az egész templombelső megszépült. Az oltárképeket Hollós Endre festőművész készítette. A főoltárkép Jézusnak a templomban való bemutatását ábrázolja, ahol az öt világrészt képviselők hódolatukat fejezik ki. A templom mozdulatokban gazdag rokokó szobrai Hebenstreit József munkáját dicsérik. A templom igen szép késő barokk orgonaszekrénye öt tengelyes tagolású, három manuállal, setzer kombinációval rendelkező, elektropneumatikus szerkezetű, 1523 síppal méltán képezi a templom értékes részét. Az orgona korszerűsítése és bővítése 2008-ban fejeződött be. A templomban évente gyakran kerülnek megrendezésre nívós orgonaművészek közreműködésével hangversenyek.

A ferencesek terén 1955-ben épült fel a magyarországi búcsújáró kegyhelyekről származó kövek – melyeket a Porciunkula búcsúra érkező hívek hoztak – beépítésével az Assisiben lévő eredeti Porcinkula kápolna hasonmása. A kápolna ékessége az Angyali Üdvözletet ábrázoló igen értékes festmény, Kontuly Béla festőművész a 1940-es években készült alkotása. A ferencesek 1472-ben építették fel templomuk mellé a kolostorukat, ám az elpusztult. A mai épület keleti szárnyának építése 1723-ban kezdődött, és 1730-ban vehették birtokukba a ferencesek. Ehhez csatlakozik a déli szárny, melynek építése 1738-1741-ben zajlott, itt kapott helyet a pompás ebédlőterem. A nyugati szárny építéséhez régi köveket használtak fel, ez végül 1755-re készült el. A kolostor északi szárnyának építését 1771-ben kezdték el, így az közvetlenül a templom déli falához kapcsolódok oly módon, hogy a templom hajójának déli oldalán lévő támpilléreket kibővítették és beboltozták. Az építkezést 1772-ben fejezték be. A kolostor a ferences atyák 1950-es szétszóratása utáni évektől szociális otthonként működik, kezdetben idős szerzetes nővérek gondozására, jelenleg világi hívők számára is ellátást nyújtva.

 

Forrás:
Jézus Neve Plébánia hivatalos weboldala (2023. február 22.)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021