Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Istvándi | Református templom

Református templom

Istvándi

Elérhetőség

SOMOGY MEGYE
7987 Istvándi, Kálvin tér 2.

 

Galéria

A település nevét az István személynév -d képzős alakjából képezték (jelentése: Istváné). Az 1231-ben iuxta Drávám alakban szereplő falu (Stephany) egyházáról első ízben a pápai tizedjegyzékből értesülünk. A somogyi főesperesség alá tartozó plébánia papja 1333-4-ben Dénes, aki évi 30 kis D-t, míg 1335-ben Beriát 2 garast és 2 kis D-t fizetett. 1430. február 12-én Istvándiban (Estfant) a Szt. Márton parochiális egyház papja János. 1444. február 27-én az Istvándiban lakó Garázda Balázs és felesége hordozható oltár tartására kap engedélyt. 1542-ben Mátyás nevű plébánosa 2 Ft-ot, Péter oltárigazgatója (rector altaris) 1 Ft-ot adózott – ekkor tehát a templomnak már önálló jövedelemmel rendelkező mellékoltára is volt. 1748-ban Lad filiája (egészen 1768-ig).

A régi, 12. századi templom anyagát a szigetvári vár építéséhez hordták el, a ref. templom mai formájából csak a nyugati toronypár középkori. A templomban egy gót minusculás feliratú harangot is őriztek. 

 

Forrás:
M. Aradi Csilla: Somogy megye Árpád-kori és középkori egyházszervezetének rekonstrukciója. Somogy megye középkori templomainak adattára (Kaposvár, 2016)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021