Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Hidvégardó | Gyümölcsoltó Boldogasszony-templom

Gyümölcsoltó Boldogasszony-templom

Hidvégardó

Elérhetőség

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE
3768 Hidvégardó, Tornai út 74.

 

Galéria

A település nevét elsőként 1283-ban említik írásos feljegyzések. Hidvégardó összetett szó, melynek „hidvég”- előtagja a Tornából Borsodba tartó út Bódva folyót átívelő hídját jelöli, „-ardó” utótagja pedig erdőóvó szóból rövidült, mely az itt élő emberek egyik ősi foglalkozására, az erdőgazdálkodásra utal. A település a középkorban Szádvár tartozéka volt, de az uradalom részeként többször cserélt gazdát, így 1415-ben már a – középkorban jelentős szerepet játszó – Bebek család tartotta a kezében. Plébániája a korai alapításúakhoz tartozik, s viszonylag korán, a XIV. században már iskolával is bír. Az 1427-es összeírásban 43 jobbágyportát számlálnak, ami nagyobb helységre utal. A XV. században egy ideig huszita kézen volt, majd visszakerült a Bebekekhez. 1566-ban foglalták el a császáriak Szádvárt, s ezzel az uradalom – Hidvégardóval együtt – visszakerült a koronához. Szádvár 1686 körüli lerombolása táján az Eszterházy család tulajdona lett. A falu lakossága annyira megfogyott a török időszakban, és az azt követő nemzet ellenállások idején, hogy 1720-ban már teljesen néptelen. Az 1730-as évek táján települhetett újra. 1736-ban katolikus plébániája alakult és templomát az Eszterházyak költségén 1777-ben restauráltatták.

A műemléki egyhajós templom eredete a középkorba nyúlik vissza. Jelenlegi barokk formáját az 1777-es átépítésekor kapta. 1733-ban a templom szentélye és sekrestyéje boltozott, hajója sík mennyezetes volt. 1777-ben kibővítették, majd 1895-ben lebontották. Külseje egyszerű, homlokzatai tagolatlanok, a főhomlokzat előtt szép vonalú sisakkal fedett torony. Háromszakaszos hajója és keskenyebb, egyenes záródású szentélye csehsüvegboltozatokkal fedett. A kóruson található a templom orgonája. A boltíves mennyezeten és az oldalfalakon található festményeit az 1900-as évek elején készítették, újrafestésüket pedig 1985-ben végezték restaurátorok. A főoltárképen a templom védőszentje – Gyümölcsoltó Boldogasszony látható, jobb oldalán Jézus Szíve-, bal oldalán Mária Szíve-szobor áll.  A templomot feltehetően egy középkori eredetű kőfal veszi körül, melynek az északi oldalába épült a Gedeon család kriptája. A templomhoz tartozó plébánia 2002-ben lett felújítva. Ekkor egy új faragott kapu is készült, mely csodálatos látványt jelent a szomszédos felújított Szent Imre térrel, és az ott található frissen restaurált Szent János szoborral.

 

Forrás:
Hidvégardó település hivatalos weboldala (Hozzáférés: 2023. február 25.)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021