Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Hejce | Szent István király-templom

Szent István király-templom

Hejce

Elérhetőség

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE

3892 Hejce, Béke tér 1.
Telefonszám: (06 46) 387 109

 

 

Galéria

A település korai templomát először 1334-ben említik. A jelenlegi templom a 15. század közepén második felében épült későgótikus stílusban. A 16. század közepétől 1698-ig a reformátusok használták, ez utóbbi időponttól ismét a katolikusoké. A templomot az 1770-es évek végén copf stílusban átépítették és toronnyal látták el. Háromboltszakaszos támpilléres hajóját, és ugyancsak háromszakaszos, keskeny, nyújtott, a nyolcszög három oldalával záruló keletéit szentélyét az eredeti gótikus hálóboltozat fedi. A település templomának megerődítésére 1599-ből rendelkezünk korabeli írásos adattal: „az zegeny falu mynthogy ez sok felelemben houá menny nem tuttak kenzerittettek rea, hogj az templomot megh ereossitchek Annakokaer vgj megh ereossitettek Jo moggiaual mind keomoes keomiul jo magas palankál megh tapastottak Negj vagj eöth Bastia vagion rajta, Emelczeos kapwya, Immer mostan minden Marhayokat benne tartiak”.

A korabeli leírás egyrészt palánkot, másrészt felvonóhidas kaput említ, amelyeknek ma már nincs nyoma. A jelenleg álló falszerkezet korára vonatkozóan sincs támpontunk, talán még a 17. század folyamán építették. Hejce templomának erődítettségéről először Soós Elemér kéziratos munkája tudósít, majd nem sokkal később a Borovszky-féle megyei monográfia is említi, Ez utóbbi szerint a Rákóczi-korban a település is erődített hely volt. Később Gerecze Péter és Pogrányi-Nagy Félix is említi, majd 1935-ben Molnár Endre a lőréses falat huszita korinak tartja. Genthon István nyomán Gerő László is felsorolja a templomerődök között. A Zempléni-hegység turistakalauza az erődfalat a templommal azonos korból a 15. sz.-ból származtatja, és megemlíti, hogy a fal lőrései mellett megmaradtak toronyszerű, kerek bástyái is.

1970-ben egy helyi ismertetőben azt írják Hejcéről, hogy mint oppidum fallal körülvett, megerősített település volt, templomának erődfalát a tatárjárás utánról származtatják és utalnak arra is, hogy a fal négy rondellájából kettő épségben maradt fenn. A műemlékjegyzékek általában 15-16. századi eredetűnek tartják a templomot körülvevő erődfalat. 1987ben Détshy Mihály közölt olyan korabeli okleveles adatot, amely a hejcei templom megerődítéséről tudósít. Legutóbb 1997-ben, majd 2001-ben foglalták öszsze az erődítményre vonatkozó adatokat, amikor felmérését is közzétették.

 

Forrás:
Nováki Gyula-Sárközy Sebestyén-Feld István: B.-A.-Z. megye várai az őskortól a kuruc korig (Borsod-Abaúj-Zemplén megye régészeti emlékei 5. Miskolc, 2007)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021