Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Hangony | Szent Anna-monostor emlékhely

Pálos kolostorok Magyarországon

Szent Anna-monostor emlékhely (elpusztult) | Hangony (Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye)

Elérhetőség

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye

3626 Hangony, Külterület
A monostor elpusztult, helyén kőkereszt áll, amely szabadon látogatható

 

Galéria

A hangonyi pálos kolostor romjai Hangonytól északnyugatra a Birinyi-ér völgyébe torkolló Barátvölgy jobb oldalán, az erdőben találhatók. A pálosok Szent Anna tiszteletére emelt hangonyi monostorát 1368-ban, Pater Péter, a rend generálisa alatt, Hangonyi Domonkos és Lázár alapították a Hangony-patak középső szakaszán. Pázmány szerint a monostor Ládhoz tartozott. 1368-ban Lázár, Domonkos és fiaik, hangonyi nemesek Szent Anna tiszteletére a pálosoknak monostort alapítottak, és kijelölték az ellátásukra adott föld határait. 1375-ben malmot kaptak a Vadna-patakon, 1386-ban szőlőt a szomszédos Szentsimonban, 1388-ban pedig ötkerekes malmot Varannón, a Tapoly-folyó mellett. 1408-ban Derencsényi Péter özvegye, Klára asszony 1000 Ft-ot hagyott a remetéknek építkezésre. 1418-32-ben részben vétel, részben adomány által megszerezték Rimaszécstől északra a Balog-patak mellett Balázsföldét egy malommal.

1460-ban Mátyás király ottani jobbágyaikat minden adózástól mentesítette. Sajószentpéteren jobbágytelkük és 2 szőlőjük volt. 1567-ben Péter generális perjel az elhagyott monostort minden tartozékával együtt 200 Ft-ért eladta csoltói Bazsó Mihálynak. Az egész középkoron át fennállott, de a mohácsi vész után csakhamar elpusztult. 1567-ben már az elpusztult monostorok közé számították. A monostorhoz tartozott Balázsfalu (jelenleg puszta), melynek felét Lipóczi Miklós adta a rendnek, a másik felét pedig 1418-ban szerezték meg. Ez a birtok 1431-ben is a hangonyi monostorhoz tartozott. Az 1494–95. évi összeírás szerint a hangonyi monostor 16 jobbágytelek birtokosa volt. Helyét csupán törmelék jelzi Felső-Hangonytól északnyugatra a Birinyi-ér völgyébe torkolló Barátvölgy jobb oldalán az erdőben. Oklevelei elenyésztek. Eddig még csak kisebb kutatásokat végeztek a romnál, de így is érdekes leletek kerültek a felszínre. A hangonyi templomban a kolostorban talált kőkeresztek, az ózdi múzeumban pedig a kolostor templomának faragott boltívtöredéke tekinthető meg.

 

Forrás:
Borovszky Samu: Magyarország vármegyéi és városai
Magyar Katolikus Lexikon

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021