Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Gulács | Református templom

Református templom

Gulács

Elérhetőség

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG VÁRMEGYE
4842 Gulács, Rákóczi út

 

Galéria

A település már az őskorban lakott volt, melyről az 1886-ban talált cserepek tanúskodnak, melyekben arany karika ékszerek voltak. A község először a gróf Zichy család levelezésében bukkan fel 1327-ben. A település történetében az első említéstől a II. világháborúig a Gulácsy család fontos szerepet töltött be. 1654-ben többször tartottak itt megyei gyűléseket a Gulácsy család kúriájában. A II. világháborút követően a település Bereg vármegye helyett a Szabolcs-Szatmár megye közigazgatása alá került, mely 1988-ban egészült ki Bereg feltüntetésével. A község határában lévő Tisza többször elöntötte a települést. A legnagyobb pusztítást 1948-ban, valamint 2001-ben végezte.

A templom gótikus stílusú, mely a XV. században épülhetett. A végleges formáját 1818-21 között nyerte el. A templom tornya háromszintes. Belső tere dongaboltozatos. Kettő dísztelen falazott karzata alatt három-három boltozat található. A kisebbik harangján 1646-os évszám található, mely a korábban itt állhatott középkori templomból származhatott. A nagyobbik harangját 1958-ban hozták. Az épület szabadon álló, keletelt épület. Tetején órapárkány és cifra, bádogfedésű sisak. A 2001-es árvíz során a templombelsőbe is bejutott a víz, tovább károsítva a már amúgy is rossz állapotú falakat, padozatot. Ezen kívül komoly statikai problémái is voltak az épületnek: a boltozaton és a homlokzati toronyhoz, illetve a hajó nyugati sarkaihoz valószínűleg utóbb épített támpillérek mentén repedések jelentkeztek.

 

Forrás:
Gulács település hivatalos weboldala (Hozzáférés: 2023. június 3.)
Mentényi Klára szerk.: Műemlékvédelmi Szemle 2002/2. szám Az Országos Műemléki Felügyelőség tájékoztatója (Budapest, 2002)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021