Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Gige | Református templom

Református templom

Gige

Elérhetőség

SOMOGY MEGYE
7527 Gige, Rákóczi u.
Telefonszám: (06 82) 822 042

 

Galéria

A település nevét valószínűleg a Gergely személynév becézett alakjából képezték. A pápai tizedjegyzék tanúsága szerint a somogyi főesperesség alá tartozó plébánia papja, János 1333-5 között fizetett tizedet: 1333-4-ben évenként 24-24 kis D-t, 1335-ben 2 garast és 2 kis D-t adózott. 1429. február 5-én és 19-én egy búcsúengedély kapcsán a templom titulusára is fény derül – az így ritkán előforduló Szent Simon és Júdás apostolok tiszteletére szentelték, az egyház rectora pedig Michaelis Ladislai de Korpád volt. Plébánosáról még 1542-ből is értesülünk: ekkor a Gyghye néven említett falu papja, Gergely 1,5 Ft hadiadót fizetett. A 15. században (1462) a Berekfalvi Zopák és a Csapi család birtokolta. 1718-ban temploma már Csököly filiája, de még emlékeznek hajdani plébániájára.

A középkori templom maradványait a református templom rejti magában, amely 1778-ban késő barokk átépítésen esett át. A közelmúltban Gere László falkutatásai egy keletelt Árpád-kori templom maradványait azonosították, amelyet később az É-D-i tájolású templom foglalt magában. A korai templom szentélye túlnyúlt a mai templomon. A középkori templom ablakát a kutató megtalálta a református templom déli falában. A maradványok nem jelennek meg a mai templomon.

 

Forrás:
M. Aradi Csilla: Somogy megye Árpád-kori és középkori egyházszervezetének rekonstrukciója. Somogy megye középkori templomainak adattára (Kaposvár, 2016)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021