Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Gencsapáti | Szent Jakab apostol-templom

Szent Jakab apostol-templom

Gencsapáti

Elérhetőség

VAS MEGYE
9721 Gencsapáti, Hunyadi út 236.
Telefonszám: (06 94) 321 370

 

Galéria

Gencs első említése Gench néven 1288-ból származik, a szomszédos Gyöngyösapátié pedig Apaty név alatt 1328-ból. Az Esterházy-család tulajdonában lévő Gencs 1907-ig a Németgencs, 1908-1942 között pedig a Nagygencs nevet viselte. Az 1810 és 1925 között a gróf Széchenyi-család tulajdonát képező Gyöngyösapáti községgel 1943-ban egyesítették, azóta viseli a ma közel 2500 lelket számláló falu a Gencsapáti nevet. A község a Kárpát-medence közép-nyugati részén, Vas megyében, Szombathelytől északnyugatra, a Gyöngyös patak keleti oldalán terül el. Gencsapáti községben a Hunyadi út 236. szám alatt áll a gótikus eredetű plébániatemplom, amelyről az 1674. évi egyházlátogatási jegyzőkönyv már említést tesz. 

A gencsi plébániatemplom a zarándokok védőszentje, Szent Jakab apostol tiszteletére épült, melyet az 1674-es Tormássy Péter-féle canonica visitatio már megemlít, de középkori gótikus falmaradványokat is feltártak a kutatók. A középkori alapítás tényét erősíti, hogy Gencsről elsőként 1421ből van tudomásunk plébánosáról, egy Tamás nevű pap személyében. 1683-tól viszont folyamatos a plébánosok névsora, akik Gencs mellett a két filiát, Apátit és Perenyét is ellátták. A helybéli hívek lelki életét és munkáját a Szentháromság Társulat kovácsolta össze a XVIII. században. A ma is látható templomot 1880-ban, eklektikus stílusban háromhajóssá bővítették, amelyhez közel a Szent Rókus-kápolna látható.

 

Forrás:
Medgyesy-Schmikli Norbert: XIX. századi népi kéziratos énekeskönyvek Gencsapátiból és Perenyéből In.: Népi vallásosság a Kárpát-medencében 7/II. Konferencia Sepsiszentgyörgyön, 2005. szeptember (Sepsiszentgyörgy-Veszprém, 2007) III. Szent szövegek, egyházzene

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021