Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Erdőbénye | Szent György-templom

Szent György-templom

Erdőbénye

Elérhetőség

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE

3932 Erdőbénye, Kossuth utca
Telefonszám: (06 47) 384 259

 

 

Galéria

A tokaji borvidék mértani középpontjában (és csak néhány kilométerre Tállyától, ami Európa mértani középpontja) fekvő község első írásos említése 1404-ből származik. Berényiek voltak a község első birtokosai, 1428-ban, Belecsényi István, majd Pallagi István, később a Pálóczyaké, Gerencséri Balázsé, majd Rozgonyiaké. 1486-ban Lorántffyak és Rákócziak kezébe került. II. Rákóczi Ferenc adományaként több család kezébe vándorolt, végül az Erdődyek kapták meg.

A középkor folyamán még két különálló részből, Mező- és Egyházas-Bényéből állt. A hatalmas erdőségekkel, kiváló adottságú szőlőhegyekkel bíró Erdőbénye évszázadokon keresztül Hegyalja egyik legjelentősebb települése volt, vásártartási és borkereskedési joggal. 1604-tól a Rákóczi-birtok része, minek köszönhetően jelentős fejlődésnek indult. A Rákócziak gazdasági központot alakítottak ki, nagy kúriát építettek, amely alól indul ki a Hegyalja egyik legnagyobb, egybefüggő, több szintes, ma is összesen 22 ágú pincerendszere. Erdőbénye borkereskedelemmel összefüggő jelentőségét jelzi, hogy volt idő, amikor a település egyszerre több mint száz bodnárnak adott munkát. 1739-ben egy pestisjárvány majdnem teljesen kipusztította.

A középkori eredetű templom ma csupán tornyának tagozataiban őriz gótikus részleteket. A főhomlokzat előtt álló torony sarkain egy-egy lépcsős támpülér. A torony déli oldalán nyílik a csúcsíves, pálcatagos keretelésű bejárati ajtó. Fölötte féloszlopos, timpanonos keretelésben reneszánsz címer. E fölött négyzetes, kőkeretelésű ablak, két oldalán egy-egy közel azonos méretű, profilos keretelésű későreneszánsz feliratos tábla. A toronytest sarkain a középkori eredetű armírozás nyomai. A két alsó toronyszint ablakai, valamint a harangházat magába foglaló, az előbbieket utánzó, 1892-ben épült harmadik emelet ablakai kőkeretelésűek, csúcsíves záródásúak. A tornyot eklektikus sisak koronázza, sarkain obeliszkekkel. A több periódusban átépített hajó mai formáját 1790-1808 között nyerte el. A hajó háromszakaszos, csehsüvegboltozatokkal fedett, a szentély a nyolcszög három oldalával zárul. A diadalív északi oldalán copf szőszék. A hajó bejárati végében pillérek fölött három kosáríven nyugvó orgonakarzat, nyugati falán a templom korábbi barokk berendezéséből származó két faragott keretelésű oltárkép.

 

Forrás:
Erdőbénye település hivatalos weboldala (Hozzáférés: 2023. február 25.)
Borsod-Abaúj-Zemplén megye képes műemlékjegyzéke 4. Tokaj és környéke (Miskolc, 1992)

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021