Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Egyházgelle (Kostolná Gala) | Szent Péter és Pál-templom

Szent Péter és Pál-templom

Egyházgelle (Kostolná Gala)

Elérhetőség

930 34 Holice, Szlovákia
Telefonszám: +421 31/554 51 31
Plébánia e-mail címe: holice@ba.ecclesia.sk

 

Galéria

A Komáromot Pozsonnyal összekötő 63. számú főút mentén fekszik az ősi falu, Gelle, másik nevén: Egyház-Gelle, amelynek körzetében öt falurészben összesen ezernyolcszáz magyar él. Szlovák neve Holice, lakóinak kilencven százaléka magyar ajkú. A település jelenleg is Egyház-Gellének nevezett részén áll a messziről is látható kéttornyú templom, a vidék egyik legjelentősebb középkori műemléke. A helység 1245-től szerepel oklevelekben, először „Gala”, „Galla”, majd 1308-ban már csak tisztán Gelle alakban. Eredetileg a pozsonyi vár birtokai közé tartozott a község, 1328-ban az ott élő udvarnokok jobbágyai valamennyi adótól és szolgálattól mentesültek, így alakult ki a szabadalmas jogállású Sedes Gelle (gellei szék), amelynek a középkor végéig önálló bírósága és jogi igazgatása volt, saját úriszékkel. Hunyadi Mátyás király 1466-ban újabb kiváltságokkal ruházta fel, és városi címet adományozott a településnek, amelyhez még tizenhét kisebb község is csapódott.

A Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére felszentelt plébániatemplom a 13. század első felében épült. Nyugati homlokzatát román stílusú, a közepén homlokzati párkánnyal összekötő, tekintélyes magasságú toronypár alkotja. Az alsó szinten támpillérekkel megerősített épületrészek tört és faragott kőből falazott, gúla formájú, a négy sarkukon hatornyocskákkal díszített sisakban végződnek. Ez a jellegzetes megoldás sok helyen fellelhető a Csallóköz korabeli egyházain. Építőmesterei a nyugati homlokfal középtengelyébe kőből faragott, finom mívű, nyolc küllőjű rózsaablakot (rozettát) illesztettek, amely alatt a főbejárat íve alig észrevehetően, de már a korai gótikára utaló módon csúcsosodik. Az emeleti ablakok azonban még tisztán román koriak voltak. A falazott fűrészfogdíszek jelezték, hogy a templom a kövön kívül téglából is készült. A hosszú hajóhoz valamivel keskenyebb, sokszög-záródású szentély járul, amelyet bordás keresztboltozat ível át. Bővelkedik gótikus és reneszánsz részletekben, az apszisban csúcsíves papi ülőfülke és faragott kő szentségház őrződött meg az utókornak. A reneszánsz hajóboltozat a 15. század végén, a Toros nemesi család síremléke 1633-ban készült el. Az épület szakszerű megújítására 1936 -1938 között került sor, majd 1992-től kezdődően feltárták és restaurálták a megmaradt középkori freskókat. A falképek közt megjelennek a templom névadó szentjeinek alakjai: Szent Péter és Szent Pál apostol.


Forrás:
Ludwig Emil: Kettős és zömök tornyok nyomában

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021