Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Csévharaszt | Pótharaszti templomrom 

Pótharaszti templomrom 

Csévharaszt

Elérhetőség

PEST MEGYE
2212 Csévharaszt, Külterület
GPS: 47.26234724895851, 19.42029865935148

 

Galéria

Pótharaszt 1280-ban fordul elő először oklevélben mint „Poltharasztya”. Ekkor (Nevegyi) Miklós comesé. A 14. században a király kezébe kerül, aki a felhévízi kereszteseknek, majd a 15. század elején egy apródjának adta. Ettől származott a (Pót) Haraszti család, amely 1484 előtti kihaltáig birtokolta. Ezután Nagylucsei Dóczi Orbán egri püspöké és örököseié volt a 16. század közepén bekövetkezett pusztulásáig. A 17. században Nagykőrös városa megvásárolta. A XV. században mezővárosként emlegetik. A török hódoltság alatt elnéptelenedett Pótharaszt területét, mely több elpusztult középkori falut foglalt magába, Nagykőrös városa megszerezte egykori tulajdonosaitól először bérlet, később vásárlás révén, és egészen századunk negyvenes éveinek közepéig birtokolta. A török hódoltság alatt pusztává lett területet Pusztacsév néven 1950-ben szervezték önálló községgé, azelőtt Nyáregyházához tartozó Csév, Pótharaszt és Bödre területekből. Mai nevét 1951-ben kapta.

Pótharaszt határa Nyáregyházától északnyugatra hosszúkás, keskenyebb északnyugat—délkeleti sávban húzódott.pusztapótharaszti területen a középkorban legalább két, de az okleveles adatok alapján ennél több település volt. Pótharaszt templomának romjai kisebb földháton ma is állnak. Félkörös szentélyéhez téglalap alakú hajó csatlakozik. Nyugati oromfalának mindkét sarkánál támpillér helyezkedik el. A falmaradvány tengelyében felül egy szabálytalanul kerek, kőkeretes ablak maradványa látható, körülötte szabálytalan téglaszegéllyel. Alatta nincs bejárat. A hajó felőli oldalon a csatlakozó oldalfalak csekély maradványa még áll. Terepbejárás alkalmával ifj. Fehér Géza a templomrom környékén nagyobb területről Árpád-kori és későközépkori cseréptöredékeket és egy friesachi dénárt gyűjtött össze, amelyek a félköríves szentélyű román kori templommal a település Árpád-kori és későközépkori, a török hódoltságot megérő fennállását tanúsítják.

 

Forrás:
Parádi Nándor: Pénzekkel keltezett XIII. századi ékszerek. A nyáregyháza – pusztapótharaszti kincslelet

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021