Középkori templomok

Magyarország középkori templomai

Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors
Generic selectors
Teljesen egyező találatok
Keresés a címben
Keresés a tartalomban
Post Type Selectors

Csánig | Mindenszentek-templom

Mindenszentek-templom

Csánig

Elérhetőség

VAS MEGYE
9654 Csánig, Fő u. 32.

 

Galéria

Csánig neve személynévi eredetű. A település és környéke már a honfoglalás előtt is lakott volt, amit az itt napvilágra került régészeti leletek is bizonyítanak. Nevét 1221-ben említették először az oklevelek Chenik alakban írva. A falu eleinte királyi birtok volt, majd II. András adományaként a Ják nemzetség birtokába került. Később birtokosai a Niczky, a Vidos, a Garay, a Radó és a Nádasdy családok voltak. Római katolikus temploma műemlék, felújítása 2013/2014-ben történt. Belső vakolási munkák során egy 16. századi feliratot fedeztek fel a meszelés alatt, de a szentély falán is kirajzolódtak egy fej képének körvonalai. 2013-ban megkezdődött a templom felújítása, és valóban, azon a helyen napvilágra került a befalazott Árpád-kori déli kapu. A felújítás során a vakolat alól elő is jöttek a román kori ablakok, egy gótikus mérműves kő ablakkeret és egy reneszánsz párkánykő. A szentélyben középkori falfestések, kőkeretes pasztofórium, ami az oltáriszentség egykori őrzési helyéül szolgált.

A meszelés alól egy reformáció korabeli felirat: „Légy hű mindhalálig és neked adom az életnek koronáját.” ez a felirat a legkifejezőbb tanúja annak, hogy az 1500-as évek végétől az 1700-as évek elejéig az evangélikusok használták a templomot. Az 1590-es években két evangélikus lelkészt is avattak a templom falai között. 1696-ban, Kazó István egyházlátogatása idején a település 170 lakójából 7 fő a katolikus. Nagyon érdekes, hogy amikor a napokban a befalazott oltáriszentség-őrző fülkét bontotta ki a restaurátor, egy pénzdarabot talált a malterban. Minden bizonnyal azért helyezte oda a pénzt a kőműves az 1860-as évek táján, hogy jelezze az utókornak, mikor lett befalazva a pasztofórium. Egyébként általános szokás volt, hogy az oltáralapozáskor egy használatban lévő pénzérmét helyeztek el a kövek vagy a téglák közé, hogy datálják az építmény korát.

 

Forrás:
https://www.martinus.hu/

A Középkori templomok nevű weboldal azért jött létre, hogy összegyűjtse és bemutassa azokat a Magyarország területén található középkori templomokat, templomromokat, melyek a történelem viharait túlélve mai napig megtekinthetők, látogathatók. A középkori templomok leírása a menü Középkori templomok oldaláról érhető el. 

Középkori templomok
Minden jog fenntartva! © 2021